Mat & recept

Citronsås till grillat

17 maj, 2016

IMG_8493Fick en fråga om denna citronsås vi åt till grillat för ett tag sedan och den är hur enkel som helst att göra. Men som den yoghurtsåsätare av rang jag är vill jag verkligen slå att slag för just yoghurtsås. Det går liksom att variera i det oändliga och passar till precis allt allt, om ni frågar mig. Så därför tänkte jag förutom att skriva om receptet tipsa er om lite andra goa smakkombos och skriva grunden till en riktigt god och krämig sås.

IMG_8496Yoghurtsås med citron

Denna variant är lite lyxigare och innehåller lite mer än mina vanliga varianter men är i princip bara att röra ihop.

  • 1-1/2 deciliter turkisk eller grekisk yoghurt (någon som faktiskt vet skillnaden?)
  • 1-1/2 deciliter creme fraishe
  • 2 teskedar majo
  • saften och rivet citronzest från 1/2 citron
  • salt, vitpeppar och en liten klutt honung

I mina vanliga varianter har jag någon form av 10% yoghurt, gärna utblandat med lite gräddfil (det är något med syrligheten som gör det mer matigt och mindre frukost) och nästan alltid lite lite majo eller olivolja för att få det riktigt krämigt.  Sen tycker jag tricket alltid ligger i balansen mellan sött, salt och syrligt och ibland lite beskt. Så citron, sesampasta, någon beskare ört, lite honung eller socker och salt är dina kompisar i produktionen. Äter ju detta säkert 1-2 gånger i veckan så det gäller att variera sig, så hoppas ni får lite inspiration!

Goda smakkombinationer:

  • Finriven gurka, vitlök, citron, olivolja = sån klassiker så ja ni vet ju redan men måste ha med!
  • Finrivet äpple, dijonsenap, vitlök
  • Citronzest, citronsaft, sesampasta
  • Grovmalen senap, honung, svartpeppar
  • Fetaost, basilika, vitlök
  • Färskost,gräslök, svartpeppar
  • Basilika, persilja, citron
  • Dill, rödlök, smörgåsgurka
  • Soltorkad tomat, basilika, olivolja
  • Grovriven morot, vitlök, citron

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply