Tips & test Tuva

Cravings på sånt en inte får äta

19 augusti, 2016

Jag vet inte vad det är men förbud och sånt har aldrig riktigt fungerat på mig. Det slutar ofta med att jag vill äta precis precis det som jag bestämt mig för att inte äta. Det blir stopp i hjärnan och jag blir som en ”rebell” mot mig själv och tänker att jag minsann ska få bestämma fast det är jag som bestämmer från början?

Därför har jag aldrig förbud, bara någonslags riktlinjer om hur jag vill äta för att må bra. Då blir det en annan sorts motivation. Att fråga sig vad mår jag egentligen bäst av att äta nu? Ibland är det kanske rostbröd med marmelad, ostbågar eller glass men allt som oftast så är det inte det. För mig, sen fungerar det kanske inte så för alla det vet jag.

Men som gravid (ja jag tjatar lite om det här nu) så är det ju en rad saker en bör undvika för att inte bli sjuk och skada fostret. Och det här tycker jag är lite knepigt, vissa hävdar bestämt att äta vad du vill men jag kan inte det. Jag kan inte äta sådant som livsmedelsverket avråder ifrån och sen riskera att bli sjuk, jag skulle liksom aldrig aldrig förlåta mig själv då. Men det betyder ju inte att jag inte haft cravings.

fdd23de0e09f809849a7713f73b9c794
Getost är något jag haft enorma cravings på under hela tiden, kanske för att jag äter rätt mycket ost i vanliga fall och varken brieost, annan mögelost eller getost är tillåten. Getost är sån bra variation till fetaost dessutom. Men eftersom den inte går att äta rå så fick jag tänka till lite, för den går ju bra att äta tillagad så att den dubblar (då dör bakterierna). Så jag gjorde mig helt enkelt en getosttoast med honung och valnötter och det var en dröm! *hett tips*

327e485778e1cc37a4768384c34e9f09
Min andra craving som jag normalt även kan längta efter ibland är salami och ja chark överhuvudtaget. Det är ju så himla himla gott, särskilt italiensk salami kan vara drömmigt gott. Men det är ju inte heller något en ska äta pga risker. Trixet är då att frysa in den och då är det helt okej att äta den efter 3 dagar. Alternativt tillaga i ugnen men det blir ju inte samma ska förstås. Har dock inte provat detta ännu. Någon som vet om det blir trist av infrysningen? Kan liksom tänka mig det.

347046468106d211a5378a45d1e125ec
En sista grej jag varit otroligt sugen på, särskilt nu på sommaren är varmrökt lax och där har jag verkligen inte hittat något alternativ som riktigt funkar. Alla goda sallader innehåller den, det är svingott till nykokt färskpotatis och i tunnbrödsrullar och ja. Ni fattar.. Det enda jag kommit på att en kan göra är att tillaga en laxfile och sen låta den kallna, den blir visserligen inte rökt men det blir lite samma konsistens, sen får en krydda upp den lite och ja. Vara glad ändå?

Det är ju faktiskt inte hela världen att inte inte alltid kunna äta precis det en vill ha, särskilt inte om det är för en god sak, som att skydda sin minikotte från allt ont. Och det är ju vad jag vill göra, så det känns inte så jobbigt ändå. Och särskilt rebellisk känner jag mig inte heller (som tur är). Nu är det dock dags för lite fredagspizza och Netflix!

Ps. bilderna hittar ni på min Pinterest

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Milla 20 augusti, 2016 at 21:46

  Varmrökt lax är väl okej även för gravida? Enligt Livsmedelsverket: ”Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.” Kallrökt däremot tror jag man ska vara mer försiktig med men det ör en djungel med alla göra och icke göra.

  • Reply Tuva 22 augusti, 2016 at 11:40

   Både ja och nej. Om laxen varit vakuumpackad är den inte okej att äta pga bakterietillväxten och det finns i princip bara vakuumpackad varmrökt lax att köpa i butik :/.

 • Reply Linnéa 22 augusti, 2016 at 09:24

  Det kanske går att ha på lite liquid smoke på laxen för att få till röksmaken?

  • Reply Tuva 22 augusti, 2016 at 11:40

   Kanske kan vara något? 🙂

  Leave a Reply