Tuva

Crunchy granola

2 december, 2020

Har gjort en jättegod granola, vet tyvärr var originalreceptet kommer ifrån men jag ändrade lite så tänkte ändå berätta hur jag gjorde. För den blev så himla frasig, lite salt och väldigt god.

Du behöver:
50 gram cashewnötter
20 gram pekannötter
70 gram hela mandlar
70 gram pumpakärnor
70 gram solroskärnor
50 gram sesamfrön
20 gram hela linfrön
4 gram salt
60 gram kokosolja
200 gram havregryn
125 gram honung
1 kryddmått vaniljpulver
1 halv tesked kardemummakärnor som du mortlar
1 tesked äkta kanel
(Valfri torkad frukt att lägga i att granolan varit i ugnen)

Gör såhär:
Mät upp alla ingredienser i en stor skål, hacka nötterna grovt. Kan verkligen rekommendera att skaffa en köksvåg (kanske önska i julklapp?). Det är så värt, blir så mycket enklare att baka/laga mat tycker jag. Men det går såklart att köra lite på känn med just nötter och frön.

Häll kokosolja och honung i en kastrull och låt koka upp (det bubblar verkligen upp ) så var försiktig och låt koka nån minut men håll koll så att det inte bubblar över. Ha i kryddorna och häll sen blandningen över dina torra ingredienser och blanda runt ordentligt så att allt täcks. Sätt ugnen på 160 grader (gärna varmluft) och häll ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen och ta ut efter 10 minuter och rör runt allting så att det blir jämt gräddat. Ställ in ytterligare 10 minuter. Upprepa och ställ in 5-10 minuter till beroende på när granolan får lite ljusbrun färg, så totalt 25-30 min. Ta ut och låt svalna. Granolan blir då lite knäckig och går att bryta i bitar, förvarna i en lufttät burk så att granolan hållas krispig och god. När granolan svalnat hade jag i klippta aprikoser, torkade äppelbitar och tranbär men det är helt valfritt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply