Mat & recept Tuva

den goda gröna

23 februari, 2017

IMG_9803Åh i dag skiner solen, så himla härligt jämfört med gårdagens hemska snöstorm. Lämnade inte lägenheten på hela dagen i går och blev nästan deprimerad av det, fy. Men i dag har jag och H varit på en lång promenad bort till Ica och handlat lite nödvändigheter. Till lunch mixade jag ihop en supergod soppa som ni bara måste prova! Den innehåller både grönkål och broccoli och ger massor av bra grön energi, jag åt den med en klick rom men det går ju att göra den helt vegetarisk eller varför inte servera med ett ägg i? Det smarta med den här soppan är att den endast innehåller stammen på broccolin och inte buketterna, så de kan ni använda till något annat. Vi köper ofta hem färsk broccoli och då får en alltid massor av stammar över, så här är ett perfekt tillfälle att använda dem.

Till 3-4 portioner:
150 gram färsk grönkål (+ vatten till kokning)
stammarna från en stor broccoli á 250 gram
8 deciliter vatten
2 matsked smör
1 gul lök
1 1/2 deciliter grädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 teskedar torkad timjan
1 skvätt vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
rom, tjock yoghurt och persilja till servering.

IMG_9804Gör såhär:

Skär den gula löken i små bitar, det är inte så noga eftersom den ska mixas sen, skala broccolistjälkarna om de är grova och skiva. Smält smör i en stor kastrull och fräs broccolin med löken och torkad timjan på låg värme tills löken blivit genomskinlig. Häll sedan på vatten och buljongtärning och låt koka tills broccolin är mjuk.

Under tiden repar du grönkålsbladen från de grova stjälkarna och river i sär, koka upp en separat kastrull med vatten och koka kålen i cirka 5 minuter.  Häll sedan av kokvattnet och blanda ner kålen med broccolin och löken. Tillsätt sedan grädde och smaka av med salt, peppar och vinäger.

 

IMG_9806Ät soppan med en stor klick tjock yoghurt, en stor klick röd rom och lite riven persilja. Det är även gott att quesadillas till som ni ser på bilden. De är superenkelt att göra och de blir supergoda, typ som varma mackor. Bred bara ett tjockt lager färskost på ena sidan av ett normalstort tortillabröd, smula över lite getost/fetaost eller vanlig ost och lägg på en till tortilla, skinka är också gott att ha i mellan. Stek i smör på båda sidorna och servera till soppan.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Dagens gröna! – Tant Tuva 29 mars, 2017 at 11:55

    […] ju tidigare skrivit om min variant med grönkål och broccoli här men denna innehåller istället broccoli och spenat och örter. Det kanske ni inte har tänkt på […]

  • Leave a Reply