Tips & test

Den gröna vardagsmaten

14 augusti, 2015

IMG_5584
Det finns många sätt att göra vardagsmaten lite mer spännande och jag äter ofta just såna här tallriker när jag inte vet vad jag ska laga eller inte riktigt har tid. För mig är det ju enkelt då jag älskar grönsaker och gärna fyller tallriken till bredden men hur gör en med en knepig sambo eller ett kinkigt barn? Ju tidigare vi lär dem att äta grönsaker desto lättare är det, punkt. Vissa faser är såklart svårare än andra och M har fortfarande svårt för kål, särskilt kokt och en del andra kombinationer. MEN även han åt blomkålsris med god aptit för inte så länge sen. Vi har dessutom lyckats äta mycket (mycket) mer vegetariskt. Men ofta äter han egna kombos om han inte bara vill ha sallad, typ en omelett med ost och svamp och det går ju fint det med?

Men här några små saker en kan göra för att piffa till!
Blanda grönsaker och frukt – Alla gillar vattenmelonsallad! Nektariner är gott med halloumi, äpple med senapsdressing, honungsmelon med skinka, apelsin med något örtigt, jordgubbar med avokado och blåbär med valnötter.

Pickla! – Kanske bör ett helt inlägg ägnas denna fantastiska kokkonst? Att pickla grönsaker är det lättaste och godaste som finns, bara tunnskiva eller riv och på med en blandning av vatten, ättika, socker och salt. Låt stå och smaksätt gärna med chili, ingefära, persilja eller annat gott. Picklad polkabeta är nya storfavoriten efter morot, gurka och rädisa.

Stek eller grilla – Det bästa du kan göra för en sallad är att grilla eller steka någon av dess ingredienser. Baconflingor, frukten (!), torra brödbitar, en bit av romansalladen, en halv citron för att få sötare smak, nötter, frön, eller varför inte steka på lite hummus som får god smak och sen servera till?

Och sist men inte minst, ost! – Alla grönsaker blir godare med ost, vill du bara servera grönsaksstavar? Gör en färskostkräm att doppa i! Annars tycker jag att du kan experimentera fritt med getost, fårost, vitost, franska ostar med knepiga namn, färskost, keso, mozzarella och parmesan för att hitta goda smakkompisar.

IMG_5585

IMG_5587

IMG_5588

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply