Tuva

En fråga!

28 februari, 2017

Fick en så himla bra fråga så tänkte att jag svarar på den i ett inlägg!

mattrender 2017

Hur gör ni med sötsaker och så? Äter ni något sött alls? Bara på helgen? Varje dag? Speciella tillfällen? Hur tänker du kring socker och hur hade du tänkt uppfostra din lilla söta?

Det här med sötsaker är en klurig grej tycker jag. Visst mår vi alla bra av att äta mindre socker, särskilt om vi har en hög konsumtion. Men det betyder ju inte att en måste utesluta det helt, mat med socker tillför njutning och glädje och i Sverige är fika en viktig ingrediens i många sociala sammanhang. Alla kan dock inte ha ett okomplicerat förhållande till socker och då tycker jag att det kan vara en bra idé att utesluta det så mycket som möjligt för sin egen skull. Det finns ju många bra alternativ i dag som innehåller tex torkad frukt eller liknande och som även tillför näring. Att byta ut de flesta sockriga alternativ mot naturliga tycker jag är bra och sen äta socker ibland. Skulle tex aldrig äta en rawfood-semla men äter ju inte vanliga semlor varje dag. Är ni med? Däremot byter jag gärna ut kladdkaka mot en variant med dadlar och svarta bönor och lördagsgodis mot mullbär, mörk choklad och färska bär.

Jag äter något litet sött nästan varje dag, oftast en bit mörk choklad men ibland tar jag 3-4 små rutor mjölkchoklad eller en liten hembakad kaka. Alla kan inte göra så utan äter upp hela chokladkakan, då får en hitta alternativ som fungerar att äta lite mindre av. Eftersom jag äter lite sött varje dag så känner jag aldrig att jag måste passa på att unna mig eller går och längtar efter något ”förbjudet”. Därför fungerar det väldigt bra för mig, men det är ju självklart individuellt.

Angående Hjalmar så tänker jag göra mitt allra bästa för att han ska få en sund och bra relation till all mat. Men jag vill också att han ska förstå att socker inte är något man äter i stora mängder varje dag. Barn är mer sockerkänsliga än vuxna och bör därför inte äta samma mängd som vuxna men vill kanske gärna ha ännu mer. Vi kommer att göra vårt bästa för att han inte ska få något raffinerat socker (sötad yoghurt, sylt, halvfabrikat, godis, läsk, kakor osv) innan han är 2 men huruvida det går är ju svårt att säga just nu. Hemgjorda alternativ sötade med frukt kommer han dock att få.

Hur tänker ni?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply