Bakning & recept

Enkla glutenfria frallor

14 december, 2015

IMG_7287
Här kommer ett recept på ett par ganska enkla glutenfria frallor som är mina favoriter! Det enda som tar tid är egentligen jäsningen för de behöver inte knådas eller gräddas särskilt länge. De innehåller tre mjölsorter som kompletterar varandra bra och gör att frallorna blir saftiga och goda utan att bli beska eller torra som de ibland kan. Fördelen med frallor är ju också att de är enkla att frysa in och tina vid behov.
IMG_7264
Du behöver:
5 deciliter 37 gradigt vatten
25 gram färsk jäst
1 matsked oliv- eller rapsolja
1 matsked ljus sirap
1 tesked salt
100 g ljust bovetemjöl
100 g rårismjöl
50 gram havregryn + 50 gram havremjöl
15 gram fiberhusk
Vallmo- eller sesamfrö
En våg
En ugnstermometer

IMG_7267
Såhär gör du:
Mät upp 5 deciliter 37 gradigt vatten. Jag brukar koka upp vatten i vattenkokaren och blanda i en deciliter hett vatten med fyra deciliter kallt, så att det känns lagom, det vill säga neutralt, du kan mäta med termometer till 37 grader om du är osäker. Blanda i olja och sirap och mät upp jäst och smula ner i vätskan. Rör tills allt löst sig

Mät upp mjölsorterna och blanda i en sort i taget , det är enklast att vispa ner eftersom degen är ganska lös. Ha i salt och vispa så att allt är blandat. Låt svälla en liten stund innan du har i fiberhusken som behöver vispas i noga. Täck sedan över degen med plastfilm och en handduk och låt jäsa i cirka 60 minuter. Vänd på degen under halva tiden om du har möjlighet, då reser den sig ytterligare. Men var inte rädd för att den inte blir dubbel storlek som en vanlig deg blir, för det blir aldrig glutenfria degar.

IMG_7268
När degen har jäst så är det enklast att olja händerna lite lätt och dra av bitar av degen och forma till bollar, oljan gör också att eventuella frön eller nötter stannar på frallorna. Jag brukar få ut ungefär åtta eller nio frallor beroende på hur stora jag gör dem. Sen stör du bara över lite vallmofrön, solroskärnor eller krossade nötter och låter de svälla ytterligare medan du sätter på ugnen på 175 grader. Bra om de får stå ovanpå ugnen och få lite extra skjuts av värmen.

Grädda frallorna i ungefär 30 minuter eller tills det når åtminstone 94 grader, annars blir de för kletiga inuti. Låt svalna på en handduk eller på galler innan du skär upp dem. Första natten kan de förvaras i inlindade i en handduk eftersom de annars kan upplevas lite degiga. Sen kan de förvaras i en plastpåse och de håller sig ”färska” i 3-4 dagar men håller ytterligare några dagar. Inte för att det är så stor risk att några blir kvar så länge men ändå! Frysa dem går naturligtvis också bra och de går snabbt att tina i rumstemperatur eller en stund i ugnen.
IMG_7270
IMG_7271
IMG_7283

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply