Bakning & recept

Vaniljparfait av vaniljsås med hallon

23 oktober, 2015

IMG_6764Har ni gjort egen vanlijsås någon gång? Det är typ topp-tio på det godaste som finns så det är något ni verkligen borde testa. Äppelkaka med vaniljsås är oslagbart eller hur? Eller blåbärspaj? I princip vad som helst med rabarber eller bara till gammal hederlig fruktsallad. Varvar du krossade kex, bär eller sylt och vaniljsås så har du dessutom en proffsig efterrätt att imponera med.

Vaniljsåsreceptet jag ofta använder kommer från ”Min kokbok” och är superenkelt och du behöver:

  • 1 ägg eller 2 äggulor för lyxigare variant
  • 2 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 dl mjölk (gärna lantmjölk annars minst 3%)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1-2 dl vispad grädde

Såhär gör du:
Blanda allt ingredienser förutom vaniljpulver och grädde i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen får absolut inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig utan det ska precis komma en bubbla så att potatismjölet binder vätskan. Använd inte stålvisp till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig. Kyl såsen och vispa då och då tills den stelnat helt, vänd försiktigt ner vaniljpulver och vispad grädde strax före servering.

Så vad gör en med överbliven vaniljsås? Jo det ska jag berätta för er. Du fryser in den till parfait som är en form av glass. Skillnaden mellan glass och parfait är att glass fryses under omrörning medan parfait inte gör det utan fryses stillastående. Vaniljsåsen behöver frysa minst 2 timmar och behöver ca 10 minuter att tina innan den äts och resultatet blir så himla bra, nästan så att jag alltid vill ha vanlijsås över. Mixa gärna ”glassen” med mixerstav för fluffigare resultat precis innan servering och ät för gudsskull med färska hallon!

Som världens bästa och mest enkla glass ju!
IMG_6767

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply