Tuva

Går det att stärka sitt immunförsvar?

23 mars, 2020
Jag tycker diskussionerna som pågår just nu är rätt intressanta, går det att skydda sig mot virus? Kan man stärka sitt immunförsvar? Går det att bli mindre sjuk av coronaviruset? I och med att vi befinner oss i ett helt nytt läge är det lätt att bli provocerad, när många är stressade och tonen bitvis är hård är det lätt att bli lite svartvit i sitt tänkande. Kan vi inte prata lite om det?

Det finns vissa som hävdar att man genom att äta vissa saker så kan vi stärka sitt immunförsvar och på så sätt bli mer motståndskraftig mot virus, tex coronaviruset. Samtidigt finns de dem som hävdar att det saknar vetenskapliga bevis och att ingenting spelar någon roll, dvs du kan inte göra någonting. Vi kan kalla de två läger.

Så hur ligger det till? Låt oss reda ut. Båda har till viss del rätt.

Immunförsvaret är precis det, din arme av soldater som förvarar din kropp mot bakterier, virus och allt annat som inte är välkommet i din kropp. Och precis som vilket arme som helst så kan den bli försvagad av angrepp (tex långdragna sjukdomar), för lite sömn, för mycket stress, för lite eller för mycket motion och för onyttig mat. Ditt immunförsvar är liksom en del av dig även om det ibland låter på vissa som att det är en separat del. Så kan man boosta sitt immunförsvar med tex ingefära, vitlök och c-vitamin som vissa hävdar?

Det enkla svaret är förstås nej, inget enskilt livsmedel är nämligen avgörande för immunförsvaret, det vore ju förstås tacksamt om det var så. Jamenar det vore väldigt enkelt eller hur? Det är helt enkelt sammantaget av alla saker som jag tidigare nämnde som avgör, hur väl du sover, hur mycket du stressar, hur mycket du motionerar och hur bra du äter. Betyder det att vad du gör inte spelar någon roll? Låt oss säga såhär, visst kan du stärka immunförsvaret med bra kost.

Men vad är bra kost? Det är en blandning av så många livsmedel som möjligt som inte är processade i en fabrik. Ren mat med stor variation om du så vill. Det vill säga, du gör bättre i att äta olika grönsaker och frukter varje dag istället för grönkål varje dag även om det i sig är nyttigare. Det är bättre att du rör på dig lite och ofta än mycket ibland eller ingenting alls. Att du återhämtar dig mycket när du stressar mycket och att du prioriterar sömn. Det är som ni vet inte det lättaste i dagens samhälle men det är det som kommer göra störst skillnad.

Faktum är att många av oss redan gör alla de här sakerna, vilket innebär att vi inte kan optimera mer. De flesta av blir heller inte särskilt sjuka av virus så ofta räknat till hur många vi utsätts för. Det finns liksom en gräns till där vi helt enkelt inte kan göra mer än bra. Du kan bara få godkänt på provet. Visst det är jättebra att äta ingefära och vitlök om du tycker det är gott, djupandas för att du mår bättre men det är inte det som gör det. Det är inte för att du gör de här sakerna som du klarar dig, de är antagligen för att du generellt bryr dig om din hälsa och tar hand om dig som du mår bra.

Det är ungefär som att du behöver mat för att överleva. Du behöver sova för att överleva, du behöver återhämta dig för att överleva. Det går inte att mäta på ett tillförlitligt eller moraliskt sätt. Det finns heller ingen magisk gräns där du helt plötsligt får sämre immunförsvar eftersom det är en kombination av så pass många saker. Det finns inget enkelt svar, ingen ensidig lösning, ingen enkel väg. Men det är såklart det så många vill hävda, att du påverka själv, optimera, köpa produkter, ja ni fattar. Och ett nytt virus innebär nya spelregler, vi vet helt enkelt inte hur de reagerar, muterar eller beter sig i befolkningen.  Så kan du göra något för att stärka ditt immunförvar? Ja, om du lever skit dåligt har du typ alla förutsättningar för att förbättra dig, annars NEJ!

Förlåt för torr humor nu men är det inte jättekomiskt att vissa påstår att just ingefära skulle stärka immunförsvaret när vi har ett virus från Kina där ingefära och vitlök är typ top 3 i all mat och ingen blev sjuk….

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply