Bakning & recept

Glutenfri kladdkaka!

12 januari, 2017

IMG_9472 Halloj! I dag har jag haft ont i huvudet precis hela dagen efter att minipersonen vaknat redan vid halv 7 (han brukar sova till iaf 09.15), då med 2-3 uppvak utöver det förstås. Sen är han extra gosig just nu och vill helst inte sitta eller sova själv vilket gör det svårt att få något gjort över huvudtaget.  Men – jag har hunnit bakat en kladdkaka med dadlar, bovetemjöl och kokosolja. Så en gluten- och mejerifri kaka och med mindre raffinerat socker kan vi säga. Tänker inte påpeka om den är nyttig/kan ätas med gott samvete/osv utan den är helt enkelt en kaka som inte höjer blodsockret fullt lika snabbt, den innehåller dessutom inget som inte gör någon nytta i kroppen. Väldigt god är den med!

En liten kladdkaka:

  • 3 ekologiska ägg
  • 1/2 deciliter kokosolja
  • 1 deciliter chokladknappar (hade dessa) men mörkare choklad funkar också
  • 1/2 deciliter kakao
  • 15 halvtorkade dadlar
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 2 kryddmått salt
  • 1 deciliter bovetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa de urkärnade dadlarna några sekunder och tillsätt sedan äggen och mixa ordentligt tills det är lite ljust och krämigt (tänk ägg och sockervispning). Smält kokosoljan och ha i vaniljpulver och chokladknappar så att de smälter. Blanda dadel och äggvispet med chokladblandningen, tillsätt kakao, salt och bovetemjöl och blanda väl. Klä en form med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt kallna i kylskåpet innan servering.

IMG_9473

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply