Bakning & recept

Glutenfria frallor

26 mars, 2016

IMG_8149Bakade glutenfria frallor häromdagen som blev riktigt bra, har egentligen inte gjort så stora förändringar från tidigare recept men det här fungerade i alla fall riktigt bra. De blir mjuka, luftiga och goda och får en riktigt bra ”brödig” konsistens utan att innehålla något gluten alls. De behöver förstås jäsa men annars är de väldigt lättbakade.

Du behöver:
5 deciliter 37 gradigt vatten
25 gram ekologisk jäst
1 matsked rapsolja
1 matsked sirap
1 tesked salt
125 g bovetemjöl
125 g rismjöl
50 gram havregryn + 50 gram havremjöl (glutenfritt)
10 gram fiberhusk
10 gram pofiber
Vallmo- eller sesamfrö

Gör så här:
Koka upp vatten och blanda till en 37 gradig blandning av kallt och kokat vatten och mät upp 5 deciliter. Blanda i sirap och olja och smula i jästen och rör tills allt löst sig. Blanda i rismjölet och rör runt, ha sedan i bovetemjölet och saltet och rör tills allt blandat. Ha sedan i havregryn och havremjöl och blanda väl. Sist har du i fiberhusk och pofiber, de är de som gör att frallorna blir saftiga och mer brödiga, sen låter du allt svälla lite innan du täcker med platsfolie och låter jäsa i ca 60 minuter.

När degen jäst färdigt klär du en plåt med bakplåtspapper och klickar ut 9-10 frallor med en sked, degen kommer vara ganska kladdig men det behövs inget mjöl. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, strö över vallmo- eller sesamfrön och grädda frallorna tills de når 97 grader inuti. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp.

IMG_8145

IMG_8150

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply