Bakning & recept

Glutenfritt valnötsbröd

14 juli, 2015

IMG_4773

Lyckades knåpa ihop ett så gott valnötsbröd häromdagen och jag blir bara säkrare och säkrare när jag bakar vilket är så himla kul! Det här brödet är bakat på majs, bovete och potatismjöl och har en väldigt fin färg och gott om goda valnötter. Hemligheten till att få det så fluffigt verkar vara en hyfsat lös deg och att aktivera bikarbonatet innan allt för mycket mjöl åker i.

Du behöver:
5 dl fil eller yoghurt
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat + 1 tsk bakpulver
ett gäng valnötter
en liten näva psyllumfrön eller linfrön
100 g potatismjöl
100 g majsmjöl
100 g bovetemjöl
15 g husk

Gör såhär:
Blanda fil eller yoghurt med sirap och salt, ha i bikarbonat och bakpulver och rör runt ordentligt så att allt blandas väl och bubblar upp. Sen har du i frön och nötter som du förslagsvis krossar i handen, russin eller solroskärnor är även gott i. Blanda i majsmjöl och bovetemjöl och sikta i potatismjölet och blanda tills inga klumpar återstår. Ha sedan i husken och låt svälla en stund.

Sätt ugnen på 175 grader, häll brödet i en bakpappersklädd brödform och grädda tills det når 98 grader. Ta ur brödet ur formen så fort du kan (ananrs bildas kondens) och låt det svalna helt innan du skär upp det. Äts förslagsvis med tjocka skivor pastej och saltgurka!

IMG_4803 IMG_4808 IMG_4810

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Laxmacka! – Tant Tuva 7 september, 2015 at 10:06

    […] bygger du vår variant: – Glutenfritt bröd, tex det här med valnötter eller dessa frallor. – Smör, gärna extrasaltat bregott – Babyspenat blad eller annan go […]

  • Leave a Reply