Tips & test

Gojibär, bipollen, pumpakärnor och solrosfrön

25 september, 2015

IMG_6440-2
Frön och torkade bär av olika slag är det bästa jag vet och något jag använder till typ, allt! Vill jag boosta en sallad, i med lite rostade solroskärnor och torkade aprikoser, järnboosta smoothin? I med ett gäng pumpakärnor. Antioxidantmaxa frukosten, på med bipollen osv.

Gojibär är fantastiska små bär som förutom att smaka hur gott som helst är de väldigt nyttiga. De har används inom kinesisk läkekonst under flera hundra år. Gojibäret innehåller massvis med C-vitamin, järn, antioxidanter och betakarten (samma som morot). De sägs även sänka kolesterolet och stärka immunförsvaret samt ha god påverkan på synen, minnet och koncentrationsförmågan. De ska även hjälpa till att hantera stress. Gojibär kan köpas på nätet eller i hälsokosten och passar utmärkt i smoothie med mango, prova tex mango mania med gojibär på Naked juicebar som är min favvo!

Pumpakärnor är nyttiga frön från pumpa. De smakar lite nötigt och påminner om mandel och är supergoda att rosta och salta. De är rika på zink och magnesium och antioxidanter som vitamin E. Jag har gärna pumpakärnor i sallad, på sötpotatis, i yoghurt, mald i smoothie eller gröt (för extra boost), eller i och på brödet. Det finns nästan ingenstans de inte passar, prova tex i fröknäcke eller gör eget smör genom att mixa pumpakärnor med lite olja och salt.

Solroskärnor eller solrosfrön är fulla med mineraler, vitaminer och näringsämnen. De innehåller en hög andel fett och passar särskilt bra till den som äter lågkolhydratkost. Precis som pumpakärnor passar solrosfrön till det mesta på frukostbordet men även i sallad och malda till mjöl. Solroskärnor innehåller bland annat en hög andel protein, vitamin- E,B6 och B1, folat, magnesium och koppar och är därför viktiga i en vegetarisk kost.

Bipollen är egentligen klumpar av frön blandat med nektar som bina tar med sig tillbaka till kupan. Bina bär med sig pollenbitarna och delar av det samlas sedan in. Bipollen är otroligt kraftfullt och näringsrikt och det sägs finnas en högre koncentration av vitaminer i pollen än i några andra frukter och grönsaker. De innehåller i stort sett alla vitaminer och mineraler och aminosyror som kroppen behöver. Pollen är speciellt rik på B-vitaminer inklusive det svåråtkomliga B12-vitaminet som veganer och vegetarianer ofta får brist på. Jag strör gärna pollen på fil, yoghurt eller gröt (och gärna lite extra om jag känner mig hängig) eller sötar smoothien då det är lite sött. Smaken kan upplevas som ganska intensiv men det är en vanesak. Vissa kan reagera på pollen i början då det är så pass näringsrikt.

Nästa inlägg kommer handla om chiafrön, psyllumfrön och kokos!

IMG_6439 IMG_6435 IMG_6446

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply