Tuva

Grötbröd med russin

3 maj, 2021

Det här är ett härligt bröd med havre och russin som blir väldigt saftigt och gott! Perfekt till frukost med andra ord. Vi lagar av någon anledning alltid alldles för mycket havregrynsgröt så därför blir det många bröd med gröt som bas här hemma. Men om du inte har gröt över går det lika bra att koka upp en portion som du låter svalna.

Till ett bröd behövs:
1 deciliter rågmjöl som du skållar med två deciliter kokande vatten
1 port kall havregrynsgröt
30 gram smör
En handfull russin
2 deciliter havremjölk
2 teskedar torrjäst / ett halvt paket färsk
2 matskedar mörk sirap
3 deciliter rågsikt
5 deciliter vetemjöl special
1 1/2 tesked salt

Gör såhär:
Börja med att skålla rågmjölet och låt det stå i cirka 5 minuter. Blanda sedan i smält smör, havremjölk, jäst och sirap och blanda runt ordentligt. Ha i rågsikt, russin, salt och vetemjöl special och knåda tills degen känns elastisk och fin, gärna i maskin.
Låt degen jäsa i 1 timme med platsfolie och en handduk över skålen. Ta upp degen på ett mjölat bord och forma till en stor limpa. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Skåra brödet lite snyggt och pudra med mjöl. Sätt in brödet på en plåt med bakplåtspapper och sänk till 200. Kasta in 1/2 deciliter vatten, det gör att det bildas en god skorpa. Grädda tills innertemperaturen är 97 grader (mät med termometer). Låt brödet svalna på galler innan du skär upp och äter.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply