Bakning & recept Tuva

Havre och pumpabröd utan gluten

6 juli, 2015

IMG_4370
Det här är alltså mitt recept som jag hållit på med ett tag, förfinat, bytt ut och testat. Det kanske inte är något för den som aldrig bakat då det är lite komplicerat och tar tid (5 timmar + över natten) men resultatet blir wow! Lovar att återkomma med en enklare fillimpa för er som ändå vill äta gott glutenfritt bröd!

Fördeg 1 dl ljummet vatten + 60 g rismjöl och 15 g vanlig jäst = rör ihop i en skål och ställ åt sidan under handduk/gladpack i ca 1 timme (gärna längre).

Ingredienser:
4 dl vatten eller mjölk
10 g jäst
1 tsk salt
50 g havregryn (ren havre)
50 g pumpakärnor
100 g havremjöl (glutenfritt)
100 g rismjöl
100 g bovtemjöl
15 g fiberhusk

Du behöver:
En bunke
En ugnstermometer
Bakplåtspapper
En köksvåg
En brödform
Tålamod
En liten ugnsform

IMG_4442

Gör såhär:
Efter ca en timme så ska fördegen ha börjat bubbla ordentligt,  då har du i 4 dl rumstempererat vatten eller valfri mjölk, ytterligare 10 g jäst, 1 tsk salt och ca 1 dl sirap. Rör ut jästen ordentligt så att allt blandas. Sen har du i havregryn och mjöl, pumpakärnor, rismjöl och bovetemjöl. Rör runt ordentligt tills allt blandat, degen ska vara ganska lös. Låt degen svälla i ca 10 minuter innan du har i fiberhusk, den har en helt otrolig uppsugningsförmåga så efter det blir degen mycket fastare. Plasta/ha över handduk och ställ hyfsat varmt utan drag i ca 1 timme. Då är det dags att vända på degen, gör det med hjälp av en slev och det är för att den ska jäsa ut maximalt då det bildas en hinna. Det fungerar annars också men blir inte lika bra, jäs ytterligare 45min-1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader, klä en brödform med bakplåtspapper och hiva i degen, den brukar gå att rulla ut. Försök att inte trycka ihop den för mycket eftersom brödet då blir kompakt. Sätt in den lilla ugnsformen i ugnen med vatten (jätteviktigt) och dekorera brödet med valfria frön/gryn, sätt i temperaturstickan och sätt timern på 98 grader. Vattnet behövs för att brödet ska kunna jäsa ytterligare i ugnen och annars når de oftast inte upp till 98 grader.
IMG_448298 grader, klockan ringer! Wiho, dags att ta sig en macka? Nej, väntan är tyvärr inte över. Ta ur brödet ur formen med hjälp av pappret och ta bort pappret medan det fortfarande är varmt och låt svalna helt (ja helt, gärna över natten ute i det fria) innan du skär upp. För nej, glutenfria bröd äts inte varma, synd jag vet. Men till frukost nästa dag! Förvara brödet inlindat i en handduk och det håller sig i ca 5 dagar, även goda att rosta mot slutet, men du får rosta det ca 3 gånger längre än vanligt bröd (så du vet).

IMG_4483

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Yohanna 4 augusti, 2015 at 17:45

    Skulle gärna testa det här brödet! Har dock inte sirap hemma, tror du att det skulle gå att skippa det?

    • Reply Tuva 5 augusti, 2015 at 10:12

      Vad kul! Du behöver något som är lite sötare tex honung, sylt, rårröda lingon eller rivet äpple för att brödet ska få lagom med vätska och smaka gott!

    Leave a Reply