Mat & recept

I förkylningstider

23 september, 2015

IMG_6016
Nu var det ett tag sedan jag blev förkyld men det verkar var och varannan person vara just nu vilket är lite trist. Det sprids ju fram och tillbaka dessutom och ingen är hemma tillräckligt länge.

Så vad gör en? Lagar bli-frisk-kyckling förstås. Detta är riktigt bra och gott! Kyckling har lågt fettinnehåll och höga näringsvärdet och det sägs oftast att just kycklingsoppa ska lindra förkylning. Det beror främst på att soppan från början kokats på benen och brosket som då släpper ifrån sin inflammationshämmande komponenter.

Men det finns massor med andra saker en kan ha i om det är lite för krångligt. Här har jag bara stekt kycklingfile med olika kryddor. Förutom den gula färgen från gurkmeja som bara det gör dig piggare så kryddas den med citron och vitlök som sägs förebygga, lindra och bota, gurkmeja som sägs verka antiinflammatoriskt och ingefära som innehåller anitihistaminer som sägs förebygga och lindra. Det bästa är att ringla är sen att ringla över lite honung som inte hettas upp vilket sägs vara bakteriehämmande.  En riktig hälsokur alltså, servera gärna med ångade grönsaker och ris (om du vill) och hoppas att det hjälper.

Cecilia Folkesson skriver om en annan bra grej för att bota förkylning som bygger på samma princip eller recpet och som kallas Jamu (som jag ännu inte provat) men det låter väldigt lovande.
IMG_6017

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply