Bakning & recept

Kalljästa frallor

23 oktober, 2020

Jag älskar nybakat frallor på morgonen, eller bröd överhuvudtaget. Men helt allvarligt, vem gör inte det? Svängde ihop ett gäng kalljästa frallor och de blev supergoda. Inte de vackraste jag bakat, men vad gör väl det. Jag kan nästan gilla när de flyter ihop lite mer på plåten och nästan blir som ett brytbröd du vet? Det får bli nästa gång.

Här är receptet:
1 tsk torr jäst
500 ml ljummet vatten
2 msk mild olivolja
2 msk osötat äppelmos
1,5 tsk salt
540g vetemjöl special
160g rågsikt
Vet att det är lite störigt med gram men kan verkligen rekommendera att skaffa en bra köksvåg, kostar inte mycket men det blir mer exakt. Resultatet blir mer dessutom mer lika varje gång.

Gör såhär:
Blanda vatten, olja, äppelmos (går bra med sötat med) och jäst tills det löst upp sig. Blanda i lite mjöl i taget och rör med en slev tills allt blandat sig ordentligt. Klicka ut 12-14 bitar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked. Låt stå ca 10 min i rumstemperatur. Pudra sen med lite mjöl och plasta och ställ in i kylen över natten för kalljäsning.

På morgonen tar du bara ut plåten och har på frön eller flingsalt om du vill. Den här gången tog jag vallmo på några och flingsalt på resten. Sätt ugnen på 225 grader (gärna varmluft) och låt frallorna stå framme i cirka 10 minuter innan du gräddar, de ska hinna bli lite rumsvarma liksom. Grädda dem i ca 15 min och låt dem svalna lite på galler innan du skär upp.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply