Mat & recept

keso-och mandelplättar

17 maj, 2017

IMG_0100Hej! Hoppas ni mår bra, det gör jag. Jag och H har några lugna dagar hemma där vi mest myser runt och går promenader. Han är ju i en sån spännande fas nu när så mycket händer, snart fyller han ju 6 månader och får börja mer med riktig mat dessutom, gissa vem som är mest taggad?

Dock rätt svårt att laga egen barnmat har jag insett, den får ju inte innehålla salt, helst inget socker, helst inga mejeriprodukter och så lite gluten som möjligt och gärna massor av järn. Så dessa plättar fungerar ju inte ännu men kanske med lite modifikation, vi får se.

Har ju skrivit om kesoplättar förut men nu hade jag även i mandelmjöl och det blev supergott! Passar nog extra bra till lite söta tillbehör också men det här blev en god lunch för två hungriga föräldrar.

  • 300 gram keso 4 % (fungerar inte med någon annan)
  • 3 ekologiskaägg
  • 1/2 deciliter bovetemjöl
  • 1 deciliter mandelmjöl
  • 1/2 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • smör att steka i

Börja med att mixa keson och äggen slätt med stavmixer, blanda sedan i bovetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt. Låt svälla en stund medan du sätter på plattan, smeten ska vara ganska tjock så det är ganska lätt att klicka ut den med en matsked. Stek plättarna i smör på ganska låg värme och vänd inte för tidigt, de tar lite tid det här. Har du bråttom så gör hela smeten i en långpanna i ugnen istället. IMG_0101Vi åt dem med äppel- och tomatsallad, myntasås och guacamole men det var mest för att det var vad kylen kunde erbjuda. Annars är bacon, rivna morötter och lingon en riktig hitt till dessa. Eller om du gillar en sötare variant så testa banan, kokos och jordnötssmör som är himla gott eller varför inte lingon och vispad cf?IMG_0102

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply