Tips & test

Kiwi

24 september, 2015

kiwifrukt

Jag älskar kiwi men har alltid tänkt att jag är lite smått allergisk då det ofta kliar på tungan när jag äter det, äter jag fler än en så blir det outhärdligt så därför har jag undvikit det trots att det är himla gott. Men visste ni att kiwi och ananas innehåller ett enzym som bryter ner protein och att det är därför det kliar och sticker? Omogen kiwi och ananas innehåller ibland så mycket enzym i att det bryter ner proteinerna i munnens slemhinna vilket till och med kan ge blåsor. Bromelain heter enzymet i ananas, och actinidin i kiwi. Så ät mogna frukter om ni märkt av detta.

Enzymet som verkar nedbrytande på protein kan användas till att möra kött. Vissa människor kan vara allergiska mot enzymet och känner antagligen lättare av de. Eftersom det bryter ner protein hindrar det även gelatin från att stelna varför det kan vara olämpligt att använda färsk kiwi i fruktgelé.  Kiwifrukt ska en också undvika att ha på gräddtårta då de proteinnedbrytande egenskaperna gör att en obehaglig, besk smak utvecklas.

Så varför äta kiwi? För det första är det väldigt gott och enkelt men den lilla frukten innehåller även massvis med c-vitamin, antioxidanter och kostfibrer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply