Bakning & recept

Knäckig päronpaj

2 oktober, 2015

IMG_6502Fredag eftermiddag och snart helg, varför inte baka en paj? Denna päronpaj är nämligen himmelskt god, inte det minsta nyttig men däremot glutenfri. Det är alltså inget en bör äta ofta eller mycket av egentligen. Men ibland när det det är besök eller ja gofika så är det ju såklart helt okej.

Jag tycker det är krångligt att förhålla sig till socker och bör kanske placera debatten i ett eget inlägg. Jag tycker inte att det är fel att äta socker eller ser ner på någon som gör det. Samtidigt så tycker jag att alla med dagens kunskap vet att det är något vi borde undvika och utesluta så mycket som möjligt. För det är inte bra även om det inte är farligt i liten mängd vilket gör det svårt. Var dra vi gränsen? Hur mycket? Hur lite? Ja ni förstår. Många kan ju äta socker utan att direkt må dåligt, inklusive mig själv. Men även om socker är gott så gör det ju inte gott.

Insåg när jag laddade in den här bilden att den är ganska beige och inte riktigt gör pajen rättvisa. Är dålig på att lägga upp saker och ta kort så som det ser ut när än äter. Detta var ju medan den svalande men ni kanske får en tanke i alla fall?Men för att baka denna magnifika paj så behöver du följande:

  150 g smör + till formen och stekning, gärna ekologiskt
  1,5 dl socker, jag använde ekologiskt rörsocker
  2 ekologiska ägg
  2 kryddmått vaniljpulver
  1 matsked sirap
  1 matsked vatten
  1 – 2 teskedar färskmald kardemumma
  1 – 2 teskedar kanel
  1 tesked bakpulver
  0.5 dl mandelmjöl + till formen
  0.5 dl potatismjöl
  2 dl rismjöl
  4 – 5 päron, beroende på storlek

Ugn: 175º

Gör såhär:
Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen med mandelmjöl. Rör samman rumsvarmt smör och socker med en träslev eller gaffel. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör om.  Skala och skiva päronen och stek i lite smör på låg värme tills de mjuknar. Smaksätt med vaniljpulver, färskmalen kardemumma och kanel. Häll på vatten och sirap och låt koka ihop. Låt svalna. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret i äggsmeten så att allt blandas väl. Ha sedan i de ljumma päronen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175º i 40-45 min.

Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Ät med hemvispad vaniljsås, glass eller grädde och glöm inte att tacka mig för detta ypperliga recept *har hybris*.  Nej men god helg!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply