Mat & recept

krämig kikärtsgryta

12 januari, 2018

Äntligen fredag och snart har en jobbvecka på det nya året passerat. Det är många med nyårslöften och försök till att leva nyttigare det märks tydligt, i alla fall på vårt kontor. Hur är det hos er?

Kanske undrar ni hur ”fokus grönt” går för mig? Bra men bättre kan det nog gå. Veckans meny har faktiskt bestått av en del snabblösningar som falukorv och stuvade makaroner men har även ätit en jättegod vegetarisk lasagne med svarta linser och aubergine, spenatsoppa och denna krämiga kikärtsgryta.

Tycker att just den här typen av gryta är himla smart om en inte vet vad en ska laga, billig och snabblagad är den också. Den går att variera i det oändliga men basen är alltid:

  • Kikärtor på tetra
  • Kokosmjölk på tetra
  • Krossade tomater eller tomatpure
  • Garam masala eller tikka masala kryddor – den jag länkar till är en favorit!
  • Lök
  • Vitlök och ingefära
  • Chili

Sen är det bara att steka lök, vitlök och ingefära och kryddor samt chili och så på med kokosmjölk, tomatkross och kikärtor och koka ihop. Kanske behöver du salta, peppra och ha i lite socker eller limesaft för att balansera smakerna. Den blir också riktigt gott med tex strimlad paprika, vitkål, bitar av blomkål eller broccoli eller skivade morötter som får koka med en stund i grytan.

Vi åt med kokt ris och snabbpicklad gurka med lite yoghurt och förstås massvis med koriander. En riktigt hemtrevlig måltid som värmer gott när det är kallt ute.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply