Halloj, redan fredag i dag! Dagarna bara flyger förbi numera och det händer roliga saker varje dag. Mat lagas det också nästan varje dag och det här är en återkommande vegetarisk favorit hos oss. En linsgryta med sötpotatis, cashewnötter och kokos. Den är väldigt lättlagad även om den innehåller massor av ingredienser. Den går både snabbt att laga samtidigt som den lätt klarar sig puttrande på spisen ett bra tag ensam (har testat båda), den perfekta vardagshjälten med andra ord.
Till 4 portioner behövs:
- 2 deciliter röda linser
- 3 matskedar kokosolja
- 1 tesked spiskummun
- 1 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 röd chili, finhackad
- 1 liten bit färsk ingefära
- 1 tesked gurkmeja
- 1 tesked koriander
- 1 stor sötpotatis
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 tesked salt
- 1 tesked råsocker
- 1/2 liter vatten
- 1 tetra kokosmjölk
- 1 matsked garam masala
- 1 grönsaksbuljong
- 1/2-1 deciliter naturella cashewnötter
Gör såhär: Hacka alla grönsaker och fräs i kokosoljan, på med samtliga kryddor och tomatpuré och fräs ytterligare. Häll på vatten och buljongtärning, salt och socker samt linser och koka under lock tills linserna är färdiga cirka 10 minuter. Blanda ner kokosmjölk, cashewnötter och slå eventuellt på mer vatten om det behövs. Såsen kan lätt puttra på låg värme i uppemot 40 minuter om du har annat för dig så länge den inte kokar torrt.
Till det serverade vi bröd och en sås gjord på turkisk yoghurt, limejuice, salt, riven gurka, torkad mynta, agave och salt.
No Comments