Bakning & recept

Mannagrynsbrûlée med färska bär

5 maj, 2020

Vi kunde fika utomhus i helgen! Kolla vad härligt och med en nybakad kaka på överbliven mannagrynsgröt. Har ju skrivit om grötfrallorna tidigare och så fick vi massor av mannagrynsgröt över. Och i och med att jag inte gillar att slänga mat (vem gör det egentligen?) så började min hjärna försöka komma på ett sätt att ta till vara på den. Och jag vet att det finns italienska kakor med mannagryn så jag kikade runt och bestämde mig för att baka en. Till den här kakan behövs en gasolbrännare, den går såklart att göra utan men det blir inte alls lika gott. Det översta lagret är liksom grejen tillsammans med den citronvanliga goda fyllningen.

Ingredienser
  • 3-4 portioner mannagrynsgröt
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 citron, enbart zest
  • Smör, till formen
  • Hallon, blåbär till servering
  • Vispgrädde, till servering
  • Strösocker, till toppen
  • Gör såhär:

    Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i den färdiga mannagrynsgröten. Tillsätt 1 ägg, socker, vanlijpulver och citronzest och vispa ordentligt till en slät smet. Om gröten är kall när du börjar kan du behöva trycka ut den genom en sil för att få bort klumparna. Smöra en lite mindre pajform, min var 24cm i diameter och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter tills puddingen stannat.

    Ställ kakan i kylen och låt den bli helt kall, häll sedan på ett tunt lager strösocker som du bränner av med brännaren, precis som på en brûlée. Servera kakan med lättvispad grädde och färska bär.

    You Might Also Like

    No Comments

    Leave a Reply