Tuva

Mer om gluten och ett recept

6 juli, 2015

glutenfritt
Jag läser ofta om folk som slutat med gluten i jakt på att få bukt med sina magproblem och oftast så mår de bättre men krånglar till sitt liv avsevärt, många gånger helt i onödan.

Oftast mår våra magar dåligt för att vi äter för mycket ”skräp” och för att definiera det lite mer så säger jag såhär, allt som är tillagat i ett industrikök. Dvs chips, godis, läsk (nähä?), bröd som inte kommer från bageri, fiskpinnar, köttbullar, skinka av skinkbitar, pasta, kex, fikabröd, korv, färdigmat, såser, mixer, frysta panetter/bullar/biffar.. Ja ni förstår. Vanlig mat kanske ni tänker och ja det skulle en kanske kunna säga.

Såhär, det är inget fel på vanlig mat, inte alls faktiskt men det är fel när den lagas av fel personer (nämligen industrin). Det är inget fel på att äta brunsås men det är fel när den kommer från pulver, ja inte bara för att det faktiskt inte ens är brunsås då. Om du äter för mycket snabba kolhydrater, processat livsmedel och socker så kommer du garanterat få problem med magen förr eller senare. Lite socker då och då är inte farligt men det kan leda till ökat sockersug och det stör vår naturliga tarmflora.

Jag har varken problem med magen eller är intolerant men undviker ändå gluten och det jag tidigare inräknade in i kategorin ”skräp” och det mår jag bra av. Såhär, eftersom gluten i stor mängd inte anses vara särskilt bra. Vill du läsa lite mer kan jag rekommendera den här bloggen som skriver bra om gluten här, och den här boken om gluten, socker och spannmål och den här sidan och den här sidan. Jag läser mycket om detta och just nu ser jag ingen anledning till att inkludera gluten i min kost, särskilt inte eftersom det inte finns någon essentiellt som vi behöver i just gluten.

Så varför skrev jag att det var helt i onödan som så många åt glutenfritt? Jo för att många ersätter gluten med fejkprodukter gjorda av vetestärkelse och socker! Alltså ännu värre för kroppen och då anser jag att en lika gärna kan äta gluten, det är lixom NOLL skillnad för den som inte är glutenintolerant. För den som däremot är kan det vara bra att dra ner på just dessa men ibland finns det ju inga alternativ.

Det finns självklart bra glutenfria produkter också, men de som innehåller vete är i princip aldrig bra, så välj isåfall sånt bakat på havre, teffmjöl, råris, quinoa, potatis, hirs eller bovete.

Nedan finns ett recept på ett sjukt gott glutenfritt bröd (som tar långt tid att göra), men tro mig, det är värt!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Josefin 6 juli, 2015 at 22:25

    Hej Tuva! Har precis hittat din blogg och ville bara skriva till dig, vilken rolig/intressant läsning! Äter själv glutenfritt av ungefär samma anledning så det var riktigt kul att se så många olika recept, ska nog baka ditt bröd i helgen 🙂

  • Leave a Reply