Bakning & recept

Min bästa sockerkaka

7 augusti, 2016

IMG_8572Söndag är så förknippat med fikadag för mig, att det kom över någon tant från grannkvarteret och åt hembakat och drack kaffe. Att vi promenerade hem till min låssas mormor Stina och åt sju sorters kakor och alltid hade med oss egen saft till mig eftersom hon sällan hade. Det är något bekant och hemtrevligt med att ställa sig i köket efter det att frukostdisken är undanplockad och röra ihop något som sen kommer att fylla hemmet med en underbar doft.

Det fina med en sockerkaka är ju dessutom att den går att variera i det oändliga och principen att ta vad som finns hemma fungerar så himla bra. Här kommer ett så himla bra grundrecept på en sockerkaka som jag gör om och om igen men med olika fyllningar och toppings. Passar alltså extra bra om ni ska bjuda någon på fika i dag.

IMG_8571Till en rund form ca 1,5 liter behövs:
150 gram smör, gärna ekologiskt
2 deciliter socker varav en 1 deciliter gärna får vara råsocker
2 ekologiska ägg
1 knapp tesked rent vanlijpulver eller 1 teskedar vaniljsocker av bra kvalité
Rivet citronskal från 1/2 ekologisk citron (ej konventionell)
3 deciliter vetemjöl
1 kryddmått salt
1 tesked bakpulver

Sen kommer det roliga, nämligen fyllningen! Beroende på vad du har i kan du behöva tillsätta 1/2 deciliter vatten i smeten, till exempel om du använder färska bär, kakao, rivet apelsinskal, nektarin- eller äppelbitar. Har du däremot frysta bär, stekta eller rivna äpplen eller smält choklad så går det oftast bra utan. Konsistensen ska vara tjock men inte helt oflytande.

I denna variant har jag både rabarber, hallon och jordgubbar vilket visade sig vara en utmärkt kombo men en annan favorit är att steka äppelbitar i smör, socker, kanel och kardemumma och vända i när de svalnat en aning. Det blir så saftigt och gott och äpplena blir alldeles mjuka och smälter i munnen.

IMG_8575Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen eller använd en utklippt rundel av bakplåtspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med socker så att det blandas ordentligt. Tillsätt sedan ett ägg i taget och blanda väl. Ha sedan i vaniljpulver och citronskal. Blanda mjöl och bakpulver och salt och blanda det i smeten. Tillsätt sedan din fyllning och eventuellt vattnet om smeten känns för tjock. Häll smeten i formen och fördela den jämt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den känns färdig med provsticka. Stickan behöver inte vara helt snustorr eftersom kakan sätter sig lite när den svalnar men inte heller kladdig. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan eller lyfter ur den ur pappret. Ät ljummen med vispad grädde, egen vaniljsås eller gräddglass. Eller åt den bli kall och skär upp en bit och ät på stående fot när du får lust, det fungerar minst lika bra.

IMG_8573 IMG_8574

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply