Tuva

minska på mejeriprodukterna

16 februari, 2016

cow-932817_1920

Dricker en grön drink och funderar på en vegetarisk dag, det är svårt utan mjölkprodukter tycker jag. Vad är egentligen värst? Vad är bäst? Frågorna är så många när det kommer till hälsa och välmående, kanske kan vi ändå komma överens om att socker är en grej vi bör undvika. ”Lite socker har väl ingen dött av” hörs det. Nej men mycket socker har ganska många faktiskt dött av efter att ha lidit av övervikt, högt blodtryck, hjärt-och kärlsjukdom och cancer. Om vi ska vara lite krassa.

Funderar en del på nyttan och eventuell fara med att äta så pass mycket mejeriprdoukter som vi gör i Sverige och vad det faktiskt har för effekter. Forskningen säger lite olika och som med det mesta är det bäst att inte överdriva. Men jag ska inte sticka under stol med att jag älskar mejeriprodukter och att det är något jag äter mycket av varje dag. Det blir en del mjölk på gröten (alltid ekologisk lantmjölk), en klick yoghurtsås, fetaost eller keso till lunchen, ibland yoghurt med müsli på eftermiddagen, kaffe med mjölk under dagen och ofta en middag innehållandes i alla fall något av ost, grädde, gräddfil, keso eller yoghurt. Så jag försöker aktivt att minska ner det, inte bara för miljön men också för mig själv.

Här kommer några tips för enklare vardag:

 • Välj alltid ekologiska mjölkprodukter så långt det går om du äter det.
 • Det går tex utmärkt med havre-eller kokosmjölk till smoothies och gröt.
 • Kaffe funkar bra svart (jag tycker jag faktiskt det är jättegott) eller med soja eller havremjölk
 • Byt ut fetaost mot rostade nötter med salt för liknande smak
 • Ersätt parmesan med nötter eller frön och stekt finhackad svamp mixat, ger otroligt god smak
 • Mixa egen gräddfil eller dressing av majonäs, tahini eller cashewnötter eller använd olja och örter för pestoliknande sås
 • Mixa frukter med avokado för mejeri fri ”yoghurt”

Har ni några andra tips på saker att byta ut eller ersätta?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Milla 17 februari, 2016 at 06:52

  Bra inlägg! Kämpar också med tänket kring vilka strider jag ska utkämpa. Socker känns, som du skriver, självklart (men svårt ibland). Mejeri, gluten och rött kött pendlar upp och ner för mig. Ett tag dödade detta ”jagande” på den perfekta tallriken helt min matglädje så nu, för att passa alla i familjen, är vi tillbaka på lite mer neutral, vanlig mat som jag anpassar till mig med exempelvis glutenfri pasta, havregurt till müsli och havremjölk till gröten. Vore intressant att läsa mer om middagsplaneringem hos er, den tycker jag är allra svårast. Stor kram!

  • Reply Tuva 17 februari, 2016 at 17:05

   Tack! Det är samma här, det pendlar verkligen och jag har också varit lite fast i det hela och känt att nä nu får det vara nog men inte mått bra av att typ äta mackor till middag för att det annars känts för krångligt. Jag försöker äta det jag är sugen på men med modifikation, inspirera mig av personer som äter mycket grönt och utgå ifrån det. Kan absolut skriva lite mer om hur vi äter i veckorna 🙂

  Leave a Reply