Tuva

Mitt bästa glutenfria bröd

15 maj, 2015

Det här är ett av mina absolut bästa glutenfria bröd och jag tänkte dela med mig receptet till er. Brödets recept har vuxit fram över tid och jag har noga justerat det för att det ska bli så saftigt, smakrikt och gott som möjligt.

Så här lagar du mitt glutenfria filmjölksbröd

Sätt ugnen på 200 grader och se till att du har:
Filmjölk eller yoghurt
Sirap eller äppelmos
Potatismjöl
Rismjöl
Bovetemjöl
Salt & bikarbonat
Nötter, frön, torkad frukt
Våg

Blanda 6 dl fil eller yoghurt med 1 dl mörk sirap eller osötat äppelmos(för sockerfritt bröd), 1,5 tsk bikarbonat och 1 tsk salt tills det bubblar lite. Sikta i 130 g potatismjöl, 130 g rismjöl och 150 g bovetemjöl och blanda runt. Ha i tex valnötter, solrosfrön eller russin. Ha i 15g fiberhusk och låt svälla. Häll över i en form klädd i bakplåtspapper och sänk ugnstempetstuten till 175 grader när bröder åker in. Grädda tills brödet når 98-99grader (viktigt). Ta ut ur formen och ta bort bakplåtspapper. Låt svalna helt på galler innan det skärs upp (gärna över natten). Om du skär upp brödet innan det är helt svalt kommer du antagligen tro att du misslyckats, det behöver nämligen tid på sig att ”sätta sig” för att bli perfekt. Du kommer märka att det är lite kladdigare än annat bröd och förvara det gärna i en brödpåse alternativt i en ihoprullad handduk.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Frida 14 juli, 2015 at 09:38

  Vad är fiberhusk?
  Läste lite snabbt så kanske missade det. Blev verkligen inspirerad av att testa receptet 🙂

  • Reply Tuva 14 juli, 2015 at 10:25

   Fiberhusk är egentligen malda skal från psylliumfrön och har en väldigt hög uppsugningsförmåga, de brukar finnas vid den glutenfria hyllan och behövs för att brödet inte ska bli torrt och kompakt 🙂

 • Reply Serena 21 oktober, 2017 at 15:52

  Varför ha temperaturen på 200 grader och sen sänka till 175?

 • Leave a Reply