Bakning & recept

Nutellabullar med mandel

27 mars, 2020


Sett nutellabullar i mitt flöde och utvecklat ett akutsug efter chokladfyllda bullar. Problemet har varit att jag inte gillar nutella, eller såhär, jag gillar verkligen inte hasselnötter i sötsaker. Så jag gjorde en egen variant med nutella med mandel, det kanske har något eget namn? Supergott och hyfsat enkelt ändå!

Vetedeg:
1/2 paket jäst
50 g smör + 25 gram till pensling
3 dl mjölk
3/4 dl socker
1 krm salt
7 dl vetemjöl

Deg: Värm mjölk och smör i en kastrull tills det blir fingervarmt, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen på och rör runt. Häll i strösocker och salt och blanda tills allt löst sig. Tillsätt hälften av vetemjölet och rör ihop och tillsätt sedan 1 dl i taget tills degen känns smidig men kladdig. Knåda så länge du orkar, helst tills degen släpper från bunkens kant, men lite fusk är okej. Låt degen jäsa i 60 min under en handduk.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning:
1 1/2 matsked kokosolja
50-75 gram mörk choklad
2 matskedar mandelsmör
Under tiden kan du göra fyllningen, det var superenkelt. Smälte kokosolja och choklad långsamt i micron, sen skedade jag ner mandelsmöret och rörde runt. Sen ställde jag den i kylen, det stelnade på rätt bra men blev också mjukt i rumstemperatur  hyffsat snabbt så att det gick att skeda in i bullarna.
När degen jäst är det bara att ta upp den och kavla ut med lite mjöl ifall det blir kladdigt. Skär ut rundlar med en stor kopp och fyll rundlarna med 1 tesked av din ”nutella”. Vik in kanterna noga och lägg ut på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter under en handduk.. Inte helt perfekta som sagt, första gången jag gör fyllda bullar. Grädda sen i ugnen på 225 grader (ingen varmluft) i 6-7 minuter. Jag gjorde som synes ganska små bullar så det gick fort! Gjorde nog misstaget att pensla med ägg för de blev så himla mörka?
När bullarna är ute i ugnen är det dags att pensla dem med smält smör och hälla på rikligt med strösocker. Sen kan du gott och väl äta 3-4 stycken om de är små. Trodde kiddo skulle älska dessa men han slickade av sockret och sen sa blä. Nåväl, det blir väl fason på honom någon gång.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply