Bakning & recept

Nyttigare chokladkola

21 december, 2015

IMG_7351Nyttigt godis? Nja det finns kanske inte, men här är ett alternativ som är en kul variant av chokladkola men utan socker, sötningsmedel eller annat dumt. De funkar utmärkt som proteinbars då de innehåller massvis med nyttiga frön och bra energi innan eller efter träning. Men det är goda precis som de är också. Kanske en ganska bra julklapp till någon som tränar?

Till 35-40 kolor behöver du:
– 9 urkärnade dadlar
– 1 deciliter mjölk (går bra med växtbaserat alternativ om du vill)
– 20 gram ekologisk kakao
–20 gram melonkärnor
– 20 gram linfrön
– 20 gram pumpakärnor
– 20 gram solroskärnor
– 50 g osaltat jordnötssmör (jag använde ett utan bitar)
– 150 g osötad proteinpulver (gärna vanlijsmak), jag använde mig att det här men ärt-eller risprotein bör gå lika bra om du undviker mejerier.
– kokosflingor eller chiafrön att ha utanpå

IMG_7354Såhär gör du:
Mixa dadlar och mjölk till en tjock massa, mixa i jordnötssmöret. Ha ner massan i en skål och blanda i frön, det är egentligen valfritt vilka frön du vill ha men det ska vara totalt 80 gram för att konsistensen ska bli rätt. Ha försiktigt i kakao och proteinpulver, lite i taget. Det är en ganska seg massa så det tar ett tag att få i allt. Det kan kännas smått omöjligt men det är bara att jobba in pulvret och tänk på att det kan damma om du har i för mycket på en gång 🙂

Ställ in massan i kylen i ca 30 minuter och rulla sedan till korvar och rulla i kokos eller chiafrön eller blandat och skär i bitar, massan är ganska kletig och förvaras därför lämpligast kyld. Jag valde därför att frysa massan innan jag skar upp den i lagom ”kolabitar” och lindade in i bakplåtspapper och knöt ett snöre runt. Det blev liksom enklast så.

IMG_7355IMG_7356

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply