Tips & test

Om hampafrön, quinoa, och mullbär

11 november, 2015

IMG_6841
Här kommer sista delen i min guide om goda och användbara fröer, superbär och nötter. Denna gång är det dags för några av mina absoluta favoriter, mullbär! Men också hampafrön och quinoa som faktiskt är en ört.

Mullbär
Mullbär som jag köper är torkade och har en smak av kola och nöt, de är ganska söta i sig och passar därför bra att äta som godis, ha i müsli, som sötning i smoothies, på gröt, yoghurt eller fruktsallad. De är också supergott alternativ till dadlar i rawbollar. Mullbär är rika på c-vitamin men innehåller även järn och en del protein. De flesta som köps på nätet är ekologiskt odlade vilket är en fördel. Trädet eller buskarna växer främst i Asien. Silkesmasken som spinner sidentråden lever av just mullbärsbladen. Mullbär sägs ofta bidra till en bra blodsockerbalans trots sitt höga kolhydratsinnehåll. Prova tex att smula mullbär som topping på muffins eller kakor eller att rulla chokladbollar i. Eller ät dem som snacks i en mix av gojibär, pumpakärnor, kokoschips och mandlar.

IMG_6842Hampafrön
Hampafrön innehåller fullvärdigt protein och essentiella fetter som omega 3 och 6, det finns även proteinpulver gjort på just hampa då de innehåller hela 45 % protein. De är små knapriga frön som är mjuka inuti och även innehåller mängder med kostfibrer. Växten hampa används pågrund av sin tålighet till bland annat papper, rep och tyg. Ät hampafrön på müsli, i smoothies, strö över sallad eller ha i bakning. De kan också malas till ett smör likt jordnötssmör och smakar då lite nötigt. De är också ett bra tillskott i vegetariska grytor och biffar pågrund av sitt höga proteininnehåll. Jag har det ofta i på fil eller yoghurt, i mina bröd eller som topping av smoothien.

IMG_6843Quinoa
Quinoa som egentligen är en ört och inte ett sädesslag är ett av mina favoriter som alternativ till ris och potatis. De finns tre olika färger, svart, rött och vit och även blandningar men det är ingen större näringsskillnad i mellan dem men dem röda smakar lite mer jordigt skulle jag säga. Quinoa har en liten nötig smak och innehåller även den fullvärdigt protein och vitaminerna zink, b-vitamin, kalcium, kalium, järn och e-vitamin.

Quinoa är även rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda mot diabetes och cancer. Quinoa är fritt från gluten och finns även som mjöl, flingor och puffar. Jag äter den gärna i vegetariska biffar tillsammans med böner eller linser för att boosta proteininnehållet eller som alternativ till couscous. På yoghurten har jag gärna quinoapuffar som är typ det godaste jag vet, inte för att de egentligen smakar jättemycket. Men det gör att det blir gott på något vis, typ som kalaspuffar fast nyttigare. Att göra gröt på quinoa är en annan bra grej som jag önskar att jag gjorde oftare. Tips är att koka mycket quinoa utan salt och förvara i kylen, då är det lätt att värma i lite mjölk eller vatten och koka till gröt konsistens *tar efter detta tips själv*.

Vill du läsa resterande frö-,nöt- och nyttiguider hittar du dem här, och här.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply