Paj är egentligen något av det bästa jag vet men det tar alltid sån tid att göra det ordentligt. Så ibland när tiden inte finns så fuskar jag en aning och gör en paj utan skal, som faktiskt blir minst lika god, ja nästan då! Den här ”pajen” är rätt bra om en har några champinjoner över, kanske lite kokt potatis och någon ostkant som ligger och skräpar i kylen.
Såhär förvandlar du det till något gott:
Ställ in ugnen på 200 grader. Stek två hackade schalottenlökar i en klick smör, dela 7-8 champinjoner (gärna skogs) i fyra delar och stek en bra stund tills de mjuknat ordentligt, ha sedan i ett gäng torkade trattkantareller (färska går också bra om de steker med från början) och lite vatten. Krydda med salt, torkad timjan och svartpeppar, låt koka ihop. Vispa upp 4 ekologiska ägg med 1 1/2 dl mjölk, krydda med salt och peppar. Ta fram en form häll och häll i äggstanning, skiva sen 7-8 färskpotatisar grovt och placera ut. Placera sen ut svamp-och lökblandningen överst. Klicka ut färskost och strö över grovhackad persilja. Om du vill så gör du som jag och skivar ett gäng ostskivor och lägger överst. Grädda i ugnen i ca 20 minuter och ät med en tomatsallad.
4 Comments
Jag gör alltid dubbel sats av pajdeg när jag gör paj. Kavlar ut bägge men den ena hamnar mellan två bakplåtspapper, ner i en plastpåse och fryses ner. Håller sig åtminstone 3 mån i frysen. Smidigt 🙂
Smart, ska göra det nästa gång tror jag 🙂
Ser välfigtgott ut!
Ser väldigt gott ut!