Tuva

Pavlova med citron och färska bär

30 april, 2020

Fyllde ju år och firade klassiskt på pandemivis dvs ensam med bara man och barn. Men det betyder ju inte att en inte kan servera tårta och ändå låssas att det är kalas. Så jag bakade en egen!

Nu lät jag kanske mer bitter än vad som var meningen, det var inte alls så farligt, men känslan av att fylla år blir ju såklart lite dämpad när en inte blir firad på samma sätt som vanligt. Och den ständiga oron ligger liksom kvar som en kuliss i bakgrunden.

Men till tårtan. En enkel Pavlova med lemoncurd, vispad grädde och färska bär. Hade till och med kunnat köpa färdig marängbotten och bara monterat men jag ville ha lite choklad och mandelsmör i så då fick det bli en egen. Lemoncurd har jag faktiskt aldrig gjort men den som finns på burk är himla god faktiskt.

Det hela började med en klassisk marängsmet på 3 äggvitor och 2 deciliter strösocker som vispades med 1 kryddmått ättika till en hård maräng. Sen smälte jag 50 gram choklad och blandade i lite mandelsmör och vände försiktigt det ner i smeten för att bibehålla luften. Ritade två ringar på ett bakplåtspapper och kletade ut 2 stycken som sen gräddades i 125 grader i cirka 60 minuter. Använde dock bara en av dessa till själva tårtan eftersom vi bara var 3 men annars funkar det fint med en dubbelt upp.

Sen vispar du grädde (40% förstås, inte 36 %, den innehåller karaten som en ska akta sig för), ha gärna i lite citronzest, vaniljpulver och florsocker i grädden. Sen är det bara att klicka på grädde, lemoncurd och valfria bär. Hade gärna haft björnbär på också men det fanns inte men jordgubbar, hallon och blåbär funkade fint.

Pudra hela alltet med florsocker om du tycker det är snyggt och ät, men inte för mycket. Det är så himla sött att det är lätt att må illa haha. Så varva kanske med en macka eller bulle. Tårtan går typ inte att spara, för den smälter liksom iväg efter ett tag. Så ät upp bären eller gör smoothie av dem om det blir rester 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply