I söndags gjorde jag ett gäng rawbollar med smak av choklad som blev väldigt uppskattade (till och med av M som annars blir besviken hehe). Jag brukar alltid blötlägga nötter och den torkade frukten några timmar innan för att det ska gå lättare att mixa, att blötlägga nötter brukar kallas att aktivera dem. Så vad är då det? Jo vid blötläggning så tror nöten (ja ni fattar) att den ska börja gro och då bryts fytinsyran som ska skydda nöten från att bli dålig ner. Efter blötläggningen blir nöten mer lättsmält samt att vi människor kan ta upp näringen som finns men som tidigare inte var tillgänglig pågrund av fytinsyran som blockerade.
Så efter att ha blötlagt ett gäng dadlar och cashewnötter mixar jag dem med lite kokosolja och espresso till en jämn smet (espresson gör hela grejen tycker jag), ha sedan i massvis med fairtrade kakao, ett knivsudd salt och kokosflingor till en bra konsistens. Sätt gärna smeten i frysen ett tag för att det lättare ska gå att forma till bollar. Rulla sedan i kokosflingor.
3 Comments
Ser otroligt gott ut! Tack för en fin och inspirerande blogg!
Tack! Och kul att du hittat hit 🙂
[…] på dessa godbitar hittar ni här och här och […]