Bakning & recept

Rocky road

2 januari, 2018

Ett av mina riktlinjer för det här året är att unna mig saker som jag mår bra och blir glad av. En av de grejerna är fika haha, jag älskar att fika nämligen. Kanske går det också rakt emot hälsohetsen som pågår och detta kanske låter lite paradoxalt men jag är så trött på allt eller inget tänk. Jag vill gärna blanda nyttigt/onyttigt och ibland vill jag äta nyttigare fika och ibland inte.

Rockyroad är därför en sån himla bra grej tycker jag, den kan göras som ett hälsosammare alternativ till godis men också till en riktig sockerbomb. DU väljer helt enkelt.

Basen i all rocky road är choklad och där tycker jag du ska satsa på kvalité, det gör så himla stor skillnad. Ta choklad du tycker är god, gillar du inte mörk choklad så ta en som har typ 53% istället, det är ju ingen mening att göra det annars tänker jag.

Supersmarrig godis rocky road:

  • 300 gram mörk choklad
  • 1 deciliter salta jordnötter
  • 1 deciliter salta mandlar
  • 1/2 påse nonstop (spara några till toppen)
  • 1 näve mashmallows
  • 50 gram mjölkchoklad
  • 1/2 deciliter pistagenötter
  • 1/2 deciliter torkade tranbär

Gör såhär:

  1. Smält den mörka chokladen på låg värme i vattenbad (eller i micron). Smält den ljusa chokladen för sig på samma sätt.
  2. Dela mashmallows, nötter, tranbär och nonstop i mindre bitar. Rör ner alltsammans i chokladen utom några nonstop.
  3. Fyll chokladblandningen i en plåt eller form klädd i bakplåtspapper så att den är cirka 3 cm tjock. Strö över resterande nonstop och ringla över den ljusa chokladen. Ställ in i kylen och skär upp i bitar när det stelnat.

I en lite nyttigare variant hade jag:

  • Mörk choklad av bra kvalité
  • Ekologiska russin
  • Mandlar
  • Pistagenötter
  • Jordnötssmör med salt
  • Mullbär
  • Rostade kokoschips

Smält chokladen och låt svalna lite. Hacka nötter, mullbär och russin och blanda i chokladen tillsammans med kokoschips och häll i en form klädd i bakplåtspapper, ringla över jornötssmör och ställ in kylen för att stelna innan du skär i bitar.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply