Bakning & recept

Russinfrallor

14 maj, 2016

IMG_8488När en bakar glutenfritt så är ofta det viktiga att försöka få till en så brödlik konsistens som möjligt trots att det egentligen inte är bröd-bröd. Ja eller det är ju någonslags bröd men det viktiga är ofta att få konsistens och smak att bli lik ett original. M var sugen på rågrussinfrallor så i ett försök att stilla detta sug tillkom det här receptet. De innehåller egentligen nästan samma sak som mina vanliga bovetefrallor eftersom det inte finns något annat bra mjöl att ersätta med.  Men jag måste säga att innanmätet och konsistensen blev himla bra trots att de saknade den klassiska rågsurheten.

Du behöver:
5 deciliter ljummet vatten
1/2 paket jäst
1 tesked salt
1 1/2 matsked rapsolja
1 1/2 matsked mörk sirap
125 gram rismjöl
125 gram bovetemjölk
15 gram sesamfrön
45 gram russin eller annan torkad frukt (mindre om du vill)
40 gram solroskärnor
50 gram teffmjöl (gärna mörkt)
20 gram pofiber
IMG_8490Gör såhär:
Koka upp vatten och blanda med kallt tills vätskan blir fingervarm eller ca 37 grader, smula ner jästen och ha i sirap och olja och rör tills allt löst sig. Väg upp mjölsorterna och ha i en i taget medan du blandar runt, om du har i alla på en gång kan det bli svårare att blanda (tips), ha i salt, torkad frukt och frön och sesam. Låt svälla en stund. Ha sedan i pofibret och blanda ordentligt och låt jäsa (degen sväller oväntat mycket pågrund av ganska lös) i cirka 60 minuter övertäckt med plastfolie och handduk.

När degen jäst färdigt tar du fram en bakplåt och klär med ett ark bakplåtspapper, skopa upp 10 ungefär lika stora klickar med en sked. Degen ska vara så här lös, strö över lite rismjöl och låt jäsa ytterligare 20 minuter under en handduk. Sätt ugnen på 200 grader.

Eftersom bröden flyter ut ganska mycket så oljade jag sedan händerna och tryckte ihop dem lite innan jag satte in dem i ugnen men vet inte om de är nödvändigt. De blir ganska platta men ändå tillräckligt höga för att gå att dela i halvor som ni ser. När ugnen är varm sänker du temperaturen till 175 grader och gräddar tills de är 96-97 grader inuti med hjälp av en termometer. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp.IMG_8491 IMG_8492

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply