Tuva

Sockerfilmen

29 februari, 2016


Har ni sett That sugar movie? Om inte så finns den just nu på SVTplay att se ett tag till.  Dokumentären som är i stil med Super Size där Damon Gameau utför ett expriment där han äter en viss typ av mat i en period för att se vad som händer. Inte helt oväntat är det mat med tillsatt socker i 60 dagar. Han äter alltså inget godis, ingen läsk eller glass utan sånt vi i folkmun kallar vanlig mat. Även om filmen i sig har en del luckor så är den en väldigt bra ögonöppnare för folk som inte inser hur mycket socker det är i olika produkter. Typ smoothies, barbecuesås och müslibars, flingor och andra produkter som ofta marknadsförs som nyttiga. Sockret döljs gärna i innehållsförteckningen som naturligt förekommande, från naturen, inget tillsatt socker (kan vara fruktsocker) osv. Detta gör det ganska svårt för oss konsumenter att hålla koll på vad vi faktiskt kan äta.

Filmen har fått kritik för att vara för enkelspårig och överdriven och visst kan jag hålla med om vissa delar men samtidigt så får vi komma ihåg att en dokumentär alltid har ett syfte. Syftet här är att visa på en effekt av socker och det uppnår den genom att visa på extrema effekter av sockret. Jacob Gudiol skrev ett långt inlägg där han bit för bit sågade dokumentären.

Han kommenterar bland annat att det är ”omöjligt” att gå upp så mycket i vikt på så lite tid om han åt ”nyttigt” och ifrågasätter om någon faktiskt tror att det är nyttigt att äta så. Och svaret är nej, men det är inte heller det som dokumentären går ut på, snarare farorna med att äta den här typen av mat för ofta eftersom den till skillnad från vad de utger sig för att vara inte är nyttig. I ett annat klipp förklarar filmskaparen att mycket av hans viktuppgång berodde just på den otroligt stora förändringen i dieten och han påpekar även att de flesta äter inte så här mycket men går upp över en period vilket Jacob skriver. Så egentligen håller det faktiskt med varandra vilket jag tycker är intressant.

En annan punkt gäller kalorier, om det endast handlar om kalorier in och kalorier ut. Eftersom forskningen ofta är betald av olika kommersiella aktörer så är det i princip omöjligt att veta vad vi ska gå efter. Vad är sant? Vad är inte sant? Mat med mycket socker och mycket snabba kolhydrater gör ju tyvärr att människor äter mer än de skulle göra annars. Det är helt enkelt svårt att ha en normal aptit på en diet med mycket socker så egentligen borde det inte spela någon roll. Jag tror att fett/protein/kolhydrater beter sig olika i kroppen men om vi utgår ifrån att de inte gjorde det. Du skulle kunna äta samma mängd kalorier som vanligt fast enbart i socker utan att gå upp i vikt. Hur bra skulle du må? Och framförallt varför skulle någon vilja det? Jag har också väldigt svårt att tro att det skulle vara möjligt med tanke blodsockret som skulle åka upp och ner.

Om ni vill se en film som ändå visar på vad socker kan göra när det överkonsumeras så se den, du behöver inte sluta äta socker bara för det. Jag tänker inte komma med några pekpinnar men inte heller vifta bort att det faktiskt är rätt dåligt med socker. Det handlar ju om att se faran med att äta mycket socker och hur mycket socker vanliga produkter som utger sig för att vara hälsosamma faktiskt innehåller. Ni vet ju säkert redan det ändå.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply