Tuva

Sommarmat

13 juli, 2015

IMG_4746
Häromdagen var både jag och M sugna på lite lättare mat (som sig bör på sommaren), en man myntade en gång uttrycket ”somrigt och lätt” för denna typen av mat.Första gången jag åt den här kycklingen var på en studieresa i Bulgarien (av alla ställen), de är ju inte direkt kända för sitt kök om en säger så. Men trots det så fastnade den i mitt minne och är en återkommande favorit hemma hos mig.

Kallar den så simpelt som: grillad, plattad kyckling med citron, vilket det faktiskt är så det är egentligen inga konstigheter, det svåra handlar helt enkelt om att mastra grillen. Till det åt vi en sallad med melon (så otippat eller hur) och fetaost och persilja som är veckans dille! Kanske bör jag börja skriva ner veckans dille så ni förstår vidden av mat jag snöar in på och sen tröttnar på haha. Bra dessutom att för att hålla koll på sig själv.

Till sallad och kyckling så åt vi ugnsrostad sötpotatis och ekobea (gudagott). Så hur gör en då för att grilla kyckling på bästa sätt? Vi har faktiskt enbart en grillpanna av okej sort så inga finesser egentligen utan börja med att värma grillpannan ordentligt på högsta värmen i några minuter. När du håller handen en bit över ska du vilja ta bort den ganska snabbt. Då är det tillräckligt varmt (detta fungerar givetvis inte på en grill med eld, obs!). Vi köpte minutfilé som redan är plattad (och svindyr) men det går självklart bra att även platta med kroppen, förslagsvis näven. När köttet är i pannan, låt det ligga, alltså verkligen. Lagt kött ligger! Låt det ligga i ca 5-6 minuter beroende på tjocklek, vänd sedan och låt det ligga lika länge vilket kan kännas provocerande länge, men det är så långt tid det tar. Precis innan det är klart saltar du och pepprar som en galning och pressar över massvis med citron direkt på kycklingen och får det där supersaftiga resultatet du vill.

Lycka till!
IMG_4739

IMG_4745

IMG_4751

IMG_4747

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply EvaM 13 juli, 2015 at 17:39

    Hej Tuva!
    Tack för trevlig läsning o fina bilder!
    Ekobea? Gör du den själv?
    Med vänlig hälsning, e

  • Leave a Reply