Tips & test

Sovrutiner

21 mars, 2017

IMG_9813Det här med sömn, det är något vi borde prata mer om för det påverkar oss så himla mycket. På Nyhetsmorgon i morse så pratades det om just sömn och hur en sover bättre. Eftersom jag går här hemma med lilla H som fortfarande äter på nätterna så blir det inte alltid så mycket kvalité på sömnen eller ens så mycket. Jag har förstås tänkt väldigt mycket på sömn och hur och om vi bör införa några slags rutiner nu när han snart är fyra månader.

H somnar i sin säng varje kväll vid lite varierande tider, ibland vaknar han efter 3-4 timmar (vanligast), ibland efter 6 timmar (hallelulja) och ibland efter bara 2 timmar. Han sover alltid hela natten, det vill säga han har inga vakenperioder på natten utan somnar alltid om och sover till morgonen.

Så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite hur vi gjort, inte för att det är den enda vägen eller för att det fungerar för alla barn. Men förhoppningsvis kanske det hjälper någon som känner att det känns hopplöst.

H blev förkyld när han var cirka en månad och var tvungen att sova med huvudändan upphöjd vilket innebar att han var tvungen att sova i sin säng (innan sov han i babynestet i vår säng). Det innebar att vi helt enkelt var tvungna att vänja honom vid sängen. Så här är vad vi kom fram till när det gäller att natta en spädis:

  • Följ barnets sovmönster – när de verkar trött, gäspar, gnuggar sig i ögonen, lägg de i sängen och hjälp dem komma till ro (vagga, sjung, vyssa). Det kan innebära att barnet vill stanna upp till 00.30 men det kommer att rätta till sig så småningom.
  • Lägg barnet i sängen när de precis somnat eller ska sova och vagga och se vad som händer.
  • Lägg tex en tröja som du haft på dig i sängen som du rullar ihop bredvid barnet.
  • Försök undvika att barnet sover mer än 3 timmar i sträck på dagen, hellre flera gånger. Sömn föder sömn.
  • Mata barnet ordentligt på dagen och kvällen – det här kan vara lite krixigt och vad jag förstår går det nog inte med alla barn. Men försök, vid minsta tecken på hunger eller när det gått en timme, prova och ge barnet mat igen. På kvällen vill de flesta barn bunkra upp inför natten så ge barnet mat ofta, ofta.
  • Ta alltid upp barnet om de är ledset eller missnöjt, det går inte att skämma bort ett barn med närhet. Forskning visar nämligen att spädbarn som alltid blir tröstade och får närhet när de behöver har lättare att vara själva i tex sin säng, i babysitter eller på golvet.
  • Låt barnet röra sig i sängen, de flesta barn verkar göra det för att komma till ro och så länge inte barnet är ledset eller uppenbart missnöjt, låt de ligga kvar. Lägg gärna en hand på magen (kallas tassmetoden) för att visa att du finns där om barnet inte är ligger stilla. Då lär sig barnet att komma till ro på egen hand. Om barnet blir ledset, ta upp och trösta men lägg sedan ner de igen. Ge kankse lite extra mat och lägg ner igen. Kan behöva upprepas några gånger men låt aldrig barnet vara ledset i sin säng.
  • Använd napp om du kan, alla barn gillar inte napp men alla nappar är utformade olika så det kan vara en bra idé att prova olika märken.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply