Mat & recept

Tomatsås, pasta och mozzarella

21 maj, 2020

Hej! Skulle ju skriva lite om tomatsås, för visst är det svårt att få till? Vet inte hur andra gör men blir lätt så beskt? Enformigt? Strävt, skarpt? Surt på ett inte så trevligt sätt? Blir också tokig på de som liksom säger ha i en burk hela tomater och salt, förlåt mig men det blir inte så gott? I alla fall inte med vanliga tomater en köper på burk. Kanske köper jag fel? Please tipsa mig isåfall!

Jag har i alla fall kommit på några knep som gör det lite godare. Så här kommer dem:

  • Rosta tomat och vitlök, kanske även lök med olivolja och salt i ugnen och mixa ner i en i övrigt vanlig tomatsås. Blir liksom jättejättegott! Tror tricket är att det blir som att det kokat länge fast det inte har det. För det är ju annars ett trick men vem har tid en vardag?
  • Använd färdig tomatsås och passerade tomater, kanske låter dumt men vi brukar köpa pizzasåsen från mutti ibland när vi gör pizza och då blir det alltid massor över som vi sen blandar med passerade tomater och kryddar med lite salt, peppar, grönsaksfond och socker och så vips så blir en god sås. Den är dock inte jättegod i sig själv förutom på pizza. Men finns säkert helt färdiga som är okej?
  • Grönsaksfond eller kalvfond, älskar fond i mat och nej gör inte egen. Det finns helt okej ekofonder att köpa tycker jag. De lyfter smaken så mycket. Men även umanibuljongen från kungmarkatta och grönsaksbuljongen från garant är goda och bra men svårare att dosera.
  • Något som balanserar smakerna. Jag kan tycka att just tomatpuré gör det för skarpt ibland så har börjat skippa det eller ha väldigt lite i. Men har ofta mycket olivolja (har den milda hemma just nu som är jättegod), lite rå socker, salt, soja, lite vinäger, ketchup och massa torkade kryddor i.

Här åt vi i alla fall en tomatsås med rostade tomater (första tipset) som jag sen mixade och blandande med ovan ingredienser och passerade tomater. Det går tyvärr inte att säga några mått här för alla tomater är olika sura/söta och smaker olika tycker jag. Ibland är det som om jag har i hur mycket salt/socker som helst men inget händer. SÅ lita på din smak, smakar det inget. Krydda mer!

När såsen var klar blandade vi med spagetti och rev mozzarella över. Råstekte även broccoli + stam (typ godaste delen?) i smör och vitlök och gjorde grönkålschips som jag hade på. Har man färdig tomatsås på burk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply