Tuva

Trandbär-och valnötsbröd

10 september, 2015

IMG_6137
Med gluten? Ja ibland så bakar jag med gluten, särskilt om jag ska bjuda andra som faktiskt råkar äta det. Det blir ju bättre resultat och ja ibland godare. Det finns ju väldigt mycket som inte alls blir lika bra glutenfritt helt enkelt även om jag efter att ha haft så långt uppehåll blivit ganska känslig. Äter som ni vet havregryn varje dag men inte ”rena” eftersom de inte finns ekologiska och det tycker jag är viktigare. Dessutom försvinner det ner en å annan finn crisp utan problem. Det är väl just vete som jag faktiskt inte tål så bra just nu. Inte för att det gör mig så mycket men ändå.

Så här kommer ett supergott frukt- och nötbröd med tranbär, pumpakärnor och valnötter som jag bakade till M i veckan.

Det här behöver du:
1 dl valfria blandade nötter och frön, jag hade i valnötter och pumpakärnor
1 dl torkade frukter, jag tog tranbär
1,5 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl yoghurt
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 dl mörk sirap

Såhär gör du:
Hacka nötterna grovt och strimla frukterna om de för är stora. Blanda nötter, frön och frukt med salt, råg- och vetemjöl. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen, vinägern och frukten. Rör ihop tills allt är ordentligt blandat.

Häll smeten i en brödform som är 1,5-2 liter och klädd med bakplåtspapper, strö över lite mjöl. Grädda brödet i ca 2 timmar på 175 grader eller tills innetemperaturen är 98 grader. Ta ur brödet ur formen direkt när det kommer från ugnen och låt svalna i handduk. Ät med smör och massvis med prästost!
IMG_6140
IMG_6139
IMG_6138

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply