Tuva

Vabbaktiviter inne

19 mars, 2021

Okej men alla vet väl att vabba kan vara ganska mysigt när ens barn är sjuk och en kryper upp i soffan och kollar film? Men det kan också vara ganska slitigt antingen om en själv är sjuk, det finns en bebis i huset eller jobb ska utföras samtidigt. Och i och med corona är vi många föräldrar som fått vara hemma med våra barn trots att de är helt friska pga 7 dagarsregeln. Det kan helt enkelt bli rätt svårt att komma på aktivitet efter några dagar, särskilt när barnet kanske är extra kinkigt, inte orkar eller är lite trött på att vara hemma. Så här kommer en lista på grejer vi gjort under året.

Pysselbuffé!

Duka fram allt pyssel som finns i huset, även tomma toarullar, olika tejp, kanske presentpapper, färgpennor och klistermärken och sätt igång. Mycket roligare än det ser ut faktiskt och är en lugn aktivitet när barnet bör ta det lugnt.

Magisk sand

Hade inte testat det här tidigare men det var verkligen en hitt. Men räkna med att ta fram dammsugaren sen för det hamnar lätt överallt. Men plus för att sanden var superlätt att göra. Blanda bara 4 deciliter vetemjöl och en knapp deciliter babyolja och några droppar karamellfärg (om ni vill) och krama ihop till en sand. Sen är det bara att ta fram olika kakformar, leksaker eller annat och köra igång. Ha sanden på en stor bricka eller i en stor plastlåda för att minimera spill.

Hemgjord playdough

Ibland köper vi leklekera men som ni vet torkar den ganska lätt, särskilt om en glömmer stänga locket (ups). Men som tur är så är det väldigt lätt att göra egen. Vi brukar alltid följa det här receptet och färga leran med karamellfärg.

4 deciliter vetemjöl
2 deciliter salt
2 deciliter vatten
2 matskedar rapsolja

Kul även för vuxen som tycker om att greja i köket. Det krävs dock platshandskar och ganska många bunkar för att få till alla färger men enkelt eftersom de flesta har allt hemma.

Baka

Kanske givet men de flesta barn älskar att baka, här får en anpassa efter ålder men chokladbollar kan många barn göra med lite hjälp. Plus för att de är goda att äta. Här hemma bakar vi bröd, kakor och lite mer avancerat numera vilket är superkul. En favorit som går snabbt att göra till mellis är scones.

Eget slime

Vi testade att göra eget slime för första gången nu i veckan när vi varit hemma vilket blev en succé! Det blev såå bra, har försökt en gång tidigare men då gick det inte alls ihop. Utgick ifrån det här receptet och följde det till punkt och pricka. Dock krävdes det en hel del linsvätska och lite kramande för att slimet skulle sluta kladda så nej bilden gör det väl inte helt rättvisa haha.

Måla föremål

En grej jag upptäckt med barn är att de kan tycka att det är svårt att bara måla på papper. För det kan kännas svårt att komma på vad det ska bli, hur det ska bli, vilka färger en ska använda osv. För vissa barn är det lätt men inte för alla. Därför brukar vi måla grejer istället, typ toarullar, gamla kartonger eller liknande. Kanske göra ett monster av en ett gammalt mjölkpaket eller en robot av en hushållsrulle. Då blir själva målandet ett projekt istället för att handla om kreativitet vilket kan hjälpa om barnet är hängigt och kanske lite grinigt.

Vattenlek

En favoritlek här hemma är att diska eller på något sätt leka med vatten. Antingen så tar vi fram massa deciliter mått, dunkar och kannor och fyller upp vatten. Eller så har vi badkar i handfatet med bubblor för några platsleksaker. Det här kan pågå i (överdriver inte nu) men en timme. Bra att ha handdukar på golvet och gärna ett platsförkläde för blött blir det.

Kojbygge

En lugn aktivitet som funkar bra är att bygga en mysig koja och kanske ta in en nattlampa, några gosedjur och läsa sagor i kojan. Kanske somnar ni en stund? Nu när min kille är lite större älskar han att krypa in i kojan och gömma sig för oss föräldrar och vara i ”fred” vilket ger än lite välbehövlig egentid.

Båtbygge

Det här är en superrolig lek som jag måste tipsa om som en leker i sängen genom att bygga en båt av täcken och kuddar. Sen är det bara att hämta alla gosedjur eller leksaker som ska åka med i båten och sen är det bara att kliva ombord. Den vuxna kan vila bredvid båten och kanske blåsa lite vind, göra storm eller rädda någon som hamnat överbord.

Lycka till i vabben!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply