Frukost

Vad är att vara hälsosam?

7 februari, 2016

IMG_7705Jag funderar en del på vad som är att vara hälsosam, att äta ”rätt”, nytt eller bra och framförallt vad det kan skapa för känslor och tankar hos andra människor. För mig handlar det om att blanda det bästa av två världar, att både äta det som anses bra för kroppen men också unna sig sånt som kanske mest är gott för själen om ni förstår vad jag menar.

Jag försöker tänka 80% bra och 20% vad jag vill och helt enkelt inte sätta en etikett på resten. Varför då? Jo för att jag inte gillar förbud eller att kategorisera mat på det sättet. Choklad kan vara bra på många sätt och kan anses både nyttigt och onyttigt och ibland nödvändigt och ibland inte. Så då känns det onödigt att dela upp det. Vad jag menar med 80% bra är alltså att det mesta av mina mat ska ha en tanke bakom sig, inte innehålla tillsatser, vara processad eller innehålla socker, sötningsmedel eller gluten.

Så vad är en bra tanke? För mig handlar det om att tänka till, att fundera över vad jag äter och varför men också planera för att ha möjlighet att göra bra val. Att laga mat från grunden för att få en matlåda som jag vet exakt vad den innehåller. Att gå upp i tid och äta frukost som jag vet gör mig gott. Förstår ni?

Det handlar inte om förbud eller att vara strikt egentligen utan att om att anamma en filosofi att göra det bästa för än själv. Och sen ha möjlighet eller utrymme att vara spontan och göra precis vad en vill. Om det sen innebär att ligga i soffan en hel dag, äta massa godis ibland eller äta en pizza när du känner för det är ju helt upp till dig. Så länge du inte mår dåligt över att du gör det, och det gör jag aldrig eftersom jag vet att jag äter bra mat resten av tiden.

En helgfrukost nedan med gröt, massor av mjölk och en grön drink, men också massor av kaffe. Sen smoothie, äggmackor och slutligen tacos och glass. En fin lördag med en härlig blandning som mynnar ut i en balans.IMG_7701IMG_7704

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply