Mat & recept

Vardagsmaten

9 september, 2015

IMG_6108
Vardagsmat är något speciellt ändå, det ska gå snabbt, vara lättlagat, tilltala smaklökarna och ändå vara en bra balanserad måltid med fett, protein och kolhydrater. Så hur hinner en det när en jobbar, kanske tränar och har annat för sig?

När några kompisar till M berättade att de inte hade använt sitt kök på över en månad blev jag förstummad. Förstod-inte-hur men sen insåg jag att det kanske är ganska vanligt ändå? Att äta takeaway, värma något i micron, äta ute, hos kompisar, på jobbet eller ”ta en shake”. Många verkar i allmänhet inte äta särskilt mycket mat och det är för mig himla konstigt. Att ha växt upp med en pappa som var kock kanske bidrog till att vi alltid åt lagad mat om kvällarna, men ändå.

Är det en förlorad generation som växer upp, som inte ens vet hur de ska koka potatis? Jag vill verkligen slå ett slag för vardagsmaten som inte alls behöver vara svår eller ta långt tid. Här är världens bästa grej och du kan handla allt på helgen så du slipper köa med tusen andra i affären. Du behöver:

– en go svensk majskyckling
– ett gäng ekopotatisar
– gul och röd lök
– körsbärstomater
– timjan
– fetaost

Såhär gör du: Okej inser att detta låter superläskigt men klipp bort ryggbenet, här finns en video på hur du gör det. Då går det nämligen snabbare att tillaga, krydda med olivolja, citron, salt och peppar och riv all timjan över. Skiva potatisar och lök grovt och ugnsbaka på 225 grader i ca 30-40 minuter (då har du tid att göra något annat). Ta ut och häll på körsbärstomater och smula fetaost och du har en god och helt komplett måltid. Det blir knappt någon disk om du använder ugnsfolie under alltsammans. Smart va?
IMG_6100

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply