Mat & recept

veckans fisk

22 september, 2017

IMG_0420Happy friday!

Här hemma försöker vi äta mera fisk, inte bara för att det är gott utan också för att det gör gott. Oftast blir det någon typ av fisk i ugn och denna blev riktigt god. Det bästa av allt är ju att det går supersnabbt att laga fisk på det här sättet och det fungerar precis lika bra med torsk som lax. Fisk innehåller ju bra med vitaminer, mineraler och proteiner. Men kom ihåg att alltid välja msc-märkt fisk (en miljömärkning som innebär att fisken är hållbart fångad).
IMG_0419
Så hur gör du?

Sätt ugnen på 175 grader och tina fisken om den är fryst. Lägg den i en ugnsform och ha på lite olivolja, färska örter, salt, peppar och kanske lite citronzest eller vitlök. Eller varför inte sesamfrön, ingefära och chili för en mer asiatisk touch? Baka i ugnen i 15-20 minuter beroende på hur stor bit du har, innertemperaturen ska inte vara mer än 56 grader för ett perfekt resultat.

Sen är det bara att servera med lite goda tillbehör, den här gången åt vi det med kokta ärtor med smält smör, finriven vitkål med citron och persilja samt krossad potatis. Potatisen har blivit en riktig favorit här hemma och består i stort sätt av kall kokt potatis som sedan krossas lite lätt i en ugnsform och sen penslas med en blandning av smält smör, olja och kryddor. Förslagsvis samma kryddningen som till fisken. Potatisen går sen in ungefär samtidigt som fisken, om du vill kan du sätta ugnen på grillfunktionen när du tagit ut fisken och höja till 225 grader i 5 minuter för lite extra krisp.IMG_0416
IMG_0415
Men det är så att jag skulle vilja ha eran hjälp. Vi har verkligen fastnat i lax och torskträsket här hemma och även om det är gott så blir det ju nästan samma rätter varje vecka om vi ska äta fisk två gånger. Vad ska vi laga mer?

Tonfisk på burk tycker vi är trist och färsk är för dyr, hoki är ingen hitt och alaska pollock vill vi inte köpa. Så vad äter ni för fisk där hemma?
IMG_0418

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply