Tuva

Veganskt och glutenfritt

9 februari, 2016

IMG_7681
Vegetariskt i alla ära men veganskt kan kännas svårt för den som inte är invigd i tänket. Lika så med glutenfritt, men i och med att jag börjat intressera mig mer för raw food så har intresset för den här maten ökat markant hos mig. Jag kommer nog aldrig gå över hundra 100% då jag älskar varm mat och har många animaliska favoriter som jag inte kan vara utan i dagsläget. Men det är kul att få in mer vegomat i vardagen. Det här är ett glutenfritt och veganskt recept men inte raw.

När jag bjöd mina barndomsvänner på middag sist så provlagade jag ett recept som är helt veganskt eftersom en av dem äter helt växtbaserat. Och det blev himla bra faktiskt. Jag har allmänt svårt för hel-och halvfabrikat och särskilt för saker som försöker efterlikna kött eller kyckling. Jag lagar ju all mat från grunden och vill gärna hitta sätt att låta råvarona hamna i centrum. Inspirationen till det här receptet hittar ni här.

IMG_7678

Jag bytte ut och la till och hade i detta:
Portioner: 4–6

1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré
nån matsked olivolja att steka i
2 dl svarta belugalinser
1 tetra krossade tomater
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
1 matsked soja
1 matsked torkad oregano, basilika och timjan blandat
salt och peppar
ruccola och parmesan (om du ej är vegan) till servering
spagetti (glutenfri)

Gör såhär:
Finhacka lök, vitlök, morot och palsternacka och fräs i olja, tillsätt tomatpuré och torkade örter och fräs lite till. Häll på linserna och blanda runt, slå sen på vatten, buljongtärning och krossade tomater. Låt koka ca 20-25  minuter och eller tills linserna är klara men fortfarande har lite tuggmotstånd, rör om lite då och då. Ibland behöver en tillsätta mer vatten, och själva såsen ska vara ganska lös. Smaka av med socker, soja, salt, peppar och balsamvinäger. Strö över färsk timjan eller basilika om du har. Servera med glutenfri pasta (som vi åt), finns gjord på majs-, bovete-, quinoa eller rismjöl. Eller gör zucchinipasta om du föredrar det. Vi åt även med ruccola dressat med lite olivolja och salt. Jag tog även hyvlad parmesan för det är såå gott till sån här mat. Men det är ju förstås helt valfritt och icke veganskt men det vet ni ju.

IMG_7674
IMG_7676IMG_7677IMG_7679IMG_7680

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply