Mat & recept

Fisk- och skaldjursgryta

6 februari, 2016

IMG_7658Förra helgen bjöd jag på en fisk-och skaldjursgryta som är av det lite lyxigare slaget men ändå väldigt enkel att laga. Att kunna laga en sån här gryta borde alla kunna så därför tänkte jag berätta hur jag gör och vad du ska tänka på för att den ska bli riktigt god.

Först och främst behöver du en god fond, det går att hitta några på flaska som funkar bra tycker jag men kolla på innehållsförteckningen. Ibland innehåller till synes bra märken de mest konstiga saker. Har du tid så koka egen fond på räkskal, fiskben och rotsaker. Jag gjorde ett mellanting och använde fond på flaska och rotsaker, tomatpuré och vin som fick koka ihop i ungefär en timme innan resten åkte i.

Ett gott vin är också viktigt att ha, både i grytan och att dricka till, om det är fest förstås. Det gör väldigt stor skillnad och att använda fisk av god kvalité är ju givet men även ekologisk grädde och CF.  Färska örter sätter en sista piff.

Så till receptet som räcker till 5-6 portioner:

  • 600 gram fisk, jag tog bara laxfilé
  • en påse räkor
  • en stor fänkål
  • 2 stora morötter
  • 3 scharlottenlökar
  • 2 palsternackor
  • 1/2 decliter tomatpuré
  • 1/3 dels flaska vitt vin
  • 7-8 deciliter fiskbuljong till exempel från fond
  • salt, socker, citronsaft
  • en kruka kruspersilja
  • 2 deciliter grädde
  • 2 deciliter cf
  • smör eller olivolja att steka i
  • 2 tesked fänkålsfrön
  • 2 vitlöksklyftor

Gör såhär:
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite smör och olja, ha i mortlade fänkålsfrön och tomatpuré och fräs ytterligare. Slå på fond och vin och låt koka i ca 15 minuter. Skär fänkål, morot och palsternacka i lagom ätbitar och ha i dessa i buljongen tillsammans med finhackade persiljekvistar (ej själva topparna), tillsätt mera vatten vid behov. Låt koka cirka 10 minuter till, ha sedan i grädde och cf och smaka av med salt, peppar, citronsaft och socker för bra balans. Tillsätt mera fond vid behov. Tina räkorna om det är frysta och skär fisken i lagom små tärningar.

När soppan kokat upp har du i fisken och låter allt koka upp på nytt, sänk sedan värmen så att det endast sjuder, när fisken precis är klar har du i räkorna som endast ska bli varma. Toppa med finhackad persilja och aioli och servera med nybakta frallor. Tänk på att fisken blir klar ganska snabbt och att den inte ska kokas. Fisk är nämligen färdigt redan när innertemperaturen når 62 grader.

IMG_7657IMG_7656

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikaela 6 februari, 2016 at 21:36

    Förlåt en korkskalle men vad betyder CF? För mig är det en sjukdom…

    • Reply Tuva 8 februari, 2016 at 06:43

      Det är en förkortning av crème fraiche kort och gott. Kanske inte helt tydligt :/

    Lämna ett svar till Tuva Cancel Reply