Tuva

Om grönt, cancerlarm och kostdoktorn

28 oktober, 2015

burger-731298_1920
Är all mat farlig? Vad kan vi egentligen äta utan att utsätta oss för risker? Det värsta är kanske att inte veta, att inte kunna skydda sig själv. Inte veta vad som är rätt och fel.

Här händer något konstigt i många människors tankar, de tänker att det då inte spelar någon roll och äter kanske de som är värst av allt, för att det ändå inte spelar någon roll ju?På så sätt skapar vi ett förhållningssätt till mat som är helt fel. Självklart ska vi inte skuldbelägga de som äter ”fel mat” utan snarare upplysa. Senast i veckan kom en stor rapport om rött kött och charkprodukter, som cancerframkallande. Som gammal i gamet eller vad jag ska säga så är det absolut inget nytt för mig.

Det är sedan länge bevisat att människor med hög köttkonsumtion (här räknas allt kött in) har högre risk att drabbas av både cancer och hjärtsjukdom. Då drar vi slutsatsen att vi bör äta mindre kött. Kanske är det lite väl enkelt? Människor med hög köttkonsumtion är många gånger män, som förutom att äta mycket kött äter mycket processäd mat, snabba kolhydrater, röker och dricker mycket alkohol – alla faktorer som bidrar till en försämrad hälsa.

Ändå är det köttet som ses som den stora boven? Är det inte konstigt? I den senaste studien slås fast att charkutriprodukter så som skinka, bacon salladskyckling och korv, är direkt skadligt, så jag undviker chark så mycket som det går. Forskningen har inte sett ett samband i lika stor utsträckning när det gäller enbart rött kött. Antagligen för att det är svårt att mäta då de flesta som äter kött även äter chark. Jag försöker dock äta mindre kött än den vanlige svensken även om jag inte utesluter något. Min melodi är att äta så mycket grönsaker som möjligt, gärna så pass mycket att det inte får plats överdrivet mycket kött.

Så hur vet en om ett larm stämmer eller är att lita på? Jag har ett bra knep som jag brukar ta till och det är att läsa hos Kostdoktorn! Även om jag inte förespråkar lågkolhydratkost så har han så mycket bra kunskap kring mat och är en påläst person som kan se mer objektivt på forskning. Han läser in och ”drar inga slutsatser” på lösa grunder. Han jobbar ju helt frivilligt med det här och har inga dolda agendor. Därför brukar jag läsa vad han skriver om de för att få en bättre bild.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply